Нове дослідження виявило зв'язок між старінням і життям cеред природи

Люди, які живуть в оточенні природи, зазвичай мають молодший біологічний вік.

Парк "Наталка" в Києві. Фото: Вікіпедія
Парк "Наталка" в Києві. Фото: Вікіпедія

Про це свідчить нове дослідження міжнародної групи вчених, повідомляє Science Alert.

"Це дослідження було спробою кількісно оцінити позитивний вплив зелених насаджень на клітинному рівні, а також те, якою мірою вони можуть допомогти компенсувати шкоду, завдану довкіллю", — каже соціальний еколог Аарон Гіпп з Університету штату Північна Кароліна.

Вивчивши 7827 людей та їхнє домашнє середовище, дослідники виявили, що ті, хто живе в районах з великою кількістю парків, садів, дерев та іншої рослинності, мають довші теломери — ділянку в послідовності ДНК, що асоціюється з довголіттям.

"На цей результат не вплинули такі чинники, як раса, економічний статус людини, а також те, пила вона чи курила", — пояснює Гіпп.

Спрощено кажучи, теломери — це ділянки ДНК, що повторюються на кінцях кожної з наших 46 хромосом, і не дають генетичній молекулі розплутатися, як пластикові кінці шнурків.

Щоразу, коли клітина ділиться, теломери всередині неї стають коротшими, аж поки клітина більше не може ділити свій генетичний матеріал і її клітинна лінія не вимирає.

"Це робить теломери важливими маркерами біологічного віку або того, наскільки зношені наші клітини. Ми знаємо, що багато змінних, таких як стрес, можуть впливати на те, як швидко зношуються наші теломери", — пояснює геопросторовий аналітик Единбурзького університету Скотт Оглтрі.

Читайте також: Як не треба жити. Без паркінгу, зручного громадського транспорту, парків. Аналізуємо нову забудову на Позняках

Добре відомо, що зелені насадження пом'якшують стрес з усіх боків. Рослини допомагають захистити та ізолювати людей від спеки, зменшують рівень забруднення повітря та шуму. Зелені насадження сприяють фізичній активності та соціальній взаємодії, а також асоціюються з меншим ризиком злочинів.

"Враховуючи середній рівень старіння у вибірці, зелені насадження можуть покращити біологічний вік людини на 2,2-2,6 року", — підрахували Оглтрі та його колеги.

Звичайно, потужні переваги природи діють лише до певної межі, додають вчені. Коли команда врахувала фактори ризику, такі як забруднення повітря, позитивний вплив зелених насаджень зник.

Читайте також: Нідерландський експеримент. Сквер на київському Подолі засадили луговими травами (ФОТО)

здоров’я зелені зони дослідження наука екологія

Знак гривні
Знак гривні