Відверто про війну. Громадське радіо запустило програму з ведучими-військовими

«Сувора догана» — це нова програма на Громадському радіо, ведучі якої — троє військових: Аліна Сарнацька, Максим Колесніков та Борис Хмілевський.

Фото: Громадське радіо
Фото: Громадське радіо

Вони визначають, хто цього тижня заслуговує на сувору догану, а хто на заохочення. Це невідфільтрований, відвертий погляд людей, що стали на захист України.

Військові щочетверга о 19:00 збираються в етері Громадського радіо і відкрито обговорюють те, що їх непокоїть, аналізують нинішні реалії очима військових. Ось, наприклад, кілька цікавих інсайтів із попередніх випусків програми:

«Якщо ми хочемо ефективно залучати людей в армію, ми маємо проводити демобілізацію. Ми маємо визначити якийсь адекватний термін служби в армії й дати людям, які служать від початку повномасштабного вторгнення й більше, опції виходу з неї. Щось окрім смерті, важких поранень і якихось дуже виняткових сімейних обставин», — пояснює військовослужбовець ЗСУ Борис Хмілевський.

«Я не пропоную мобілізувати всіх жінок. До них мають бути такі самі вимоги, як і до чоловіків.

Тобто 50% жінок в армії зараз не буде. Тому що набагато більше жінок, ніж чоловіків, опікується дітьми. Відповідно, в них будуть підстави для відстрочки. І це будуть такі ж підстави, як у чоловіків. Тобто не мобілізують студентів, людей, які опікуються дітьми або старшими людьми. Серед жінок таких людей буде більше.

Але я говорю про жінок без малих дітей, без родичів, якими вони опікуються, про тих, хто не вчиться зараз на очній формі в виші», — каже військовослужбовиця ЗСУ Аліна Сарнацька.

«Насправді про цю тему варто говорити. Особливо, мені здається, до цієї теми мають приєднуватися волонтери. Зараз будете сміятися, але дійсно є волонтери, які доставляють різні сексуальні іграшки на фронт для солдатів.

Тема сексу табуйована, але трошки намагається розвіяти туман навколо неї організація Veteran Hub, яка робить багато досліджень про сексуальність ветеранів, військових», — поділився військовослужбовець ЗСУ Борис Хмілевський.

«Кожен раз, коли хтось каже, що українці генетично відрізняються від росіян, що у нас є ген свободи, — нічого подібного. Якщо ви послужите в армії, то зрозумієте, що ми надзвичайно подібні в багатьох речах. Аж поки ми не починаємо вмикати набуті за останні роки навички українця, який говорить, не мовчить.

Ключова різниця між нами й ворогом в тому, що у нас громадяни в статусі військовослужбовця мають доступ до ухвалення рішень», — каже військова Маша Назарова.

«Когнітивний фільтр військових прибирає слова турботи з розмови. Військові пропускають повз вуха такі фрази, як “я тривожуся, чи все з тобою нормально”, “я переймаюся”, але дуже добре чують такі, як “дитину треба у садочок віддавати”, “як там доходи твої?”, “які плани?”, “коли відпустка?”, “коли ти звільнишся?”», — розповідає військовий Андрій Заєць.

Цього четверга о 19:00 виходить новий епізод програми «Сувора догана» на YouTube.

Подивитися новий випуск «Як люди залишають лави ЗСУ | Армійська бюрократія» 7 грудня можна тут.

військові Громадське програма радіо армія

Знак гривні
Знак гривні