Допомога Заходу Україні впала до найнижчого рівня з січня 2022-го: хто лишається активними донорами

Динаміка підтримки України з боку західних партнерів сповільнилася: допомога партнерів впала до найнижчого рівня з січня 2022 року.

Про це свідчать дані Ukraine Support Tracker (Трекера підтримки України), авторами якого є вчені з Кільського університету світової економіки, повідомляє Цензор.НЕТ.

У звіті йдеться, що з серпня до кінця жовтня 2023 року обсяг нової допомоги різко скоротився.

Вартість нових пакетів допомоги становила 2,11 млрд євро – це на 87% менше, ніж у той самий період 2022 року. Також цей показник є найнижчим із січня 2022 року.

За останні три місяці нові пакети допомоги надали лише 20 із 42 відстежених донорів – це найменша частка активних донорів від початку повномасштабного вторгнення РФ.

Найбільшими "незавершеними" досі зобов’язаннями є з Європейського Союзу, який не затвердив поки пакет підтримки, та допомога з боку США, яка поступово скорочується.

Україна дедалі більше залежить від кількох основних донорів, які продовжують надавати значну підтримку, як-от Німеччина, США чи Північні країни (Європи).

"Враховуючи невизначеність щодо подальшої допомоги США, Україні залишається лише сподіватися, що ЄС нарешті ухвалить свій давно оголошений пакет підтримки в розмірі 50 мільярдів євро. Подальша відстрочка однозначно зміцнить позиції Путіна", – зазначив Крістоф Требеш, керівник групи, що веде Ukraine Support Tracker, і директор дослідницького центру Кільського інституту.

Основною групою активних донорів є окремі європейські країни – Хорватія, Фінляндія, Німеччина, Ірландія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Швеція та Швейцарія (не надає військову допомогу. – Ред.), а також країни НАТО, як-от Канада та Велика Британія.

Також Україна може покладатися на обіцяні раніше великі багаторічні програми. Зараз саме на них припадає більшість фактично наданої допомоги.

За обсягом наданої військової допомоги країни Європейського Союзу продовжували наздоганяти, а тепер навіть і випереджають Сполучені Штати.

Із загальних 25 мільярдів євро зобов’язань щодо важкої зброї (січень 2022 року – жовтень 2023 року) на США припадає 43 відсотки загальної вартості, тоді як на всі країни та інституції ЄС разом – 47 відсотків, а решта надходить від різних інших донорів, зокрема Великої Британії та Канади. За останні 3 місяці (серпень, вересень, жовтень) країни ЄС виділили важкого озброєння на 780 мільйонів євро, у порівнянні з 500 мільйонами євро зі США.

Серед 10 найбільших країн-донорів військова допомога зараз становить 58 відсотків загальної допомоги (станом на 31 жовтня 2023 року). США залишаються найбільшим військовим донором із загальними зобов’язаннями в розмірі 44 мільярди євро. Але Німеччина наздоганяє її, загальні військові зобов'язання ФРН зараз перевищують 17 мільярдів євро. Менші країни, зокрема країни Північної Європи та Нідерланди, також відіграють дедалі більшу роль у військовій допомозі.

Читайте також: Україні та її союзникам треба готуватися до багаторічної війни та тривалого стримування Росії, — експерти

допомога Україні союзники україни протидія рф підтримка заходу

Знак гривні
Знак гривні