Дані для реальних змін. Що показало міжнародне дослідження якості освіти українських підлітків

Сьогодні оприлюднено результати міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022. PISA досліджує знання і вміння 15-річних підлітків з математики, читання і природничих наук у 80 країнах.

Фото: Іванна Коберник/Фейсбук
Фото: Іванна Коберник/Фейсбук

Про це повідомила співзасновниця громадської організації “Смарт Освіта” Іванна Коберник.

"Хороша новина — у воюючій країні Україна все ще є система освіти, а в це мало хто вірив, як і в міць ЗСУ в 2022-му році.

Погана новина — результати України впали дуже суттєво порівняно з PISA-2018. І найбільше впали з… читання. Впали результати у всьому світі через ковід, але в Україні — сильніше. І це дослідження проводилось лише у 18 з 27 регіонів України.

Ще одна погана новина — зросла прірва між результатами українських дітей з великих міст і сіл — їхні результати відрізняються на 4!-5! років.

Хороша новина — наявність результатів дає обʼєктивні дані для реальних змін. Щодо читання вони очевидні, але, звісно, непрості в реалізації: зміна програм з мови і літератури. Українські школярі в більшості свої ніколи не бачили таких завдань, як у тесті PISA, на своїх уроках українських школах. Бо їх немає в українській програмі і в підручниках. Взагалі", — написала Коберник.

Вона також зазначила, що українські діти можуть виконати прості завдання, але не справляються зі складними комплексними текстами: не розуміють що в них, не можуть знайти необхідну інформацію, губляться, якщо текст переривається інфографікою чи іншим типом тексту. Тобто не можуть використати своє вміння читати з практичною метою.

Експертка з освіти також розповіла, що на презентації результатів PISA в Україні Артур Пройдаков — найкращий вчитель України 2021 року, який цьогоріч потрапив до десятки найкращих педагогів світу — наголосив на потребі радикальних змін у програмі з української мови та літератури.

На його думку, це зменшення кількості творів для читання, відмова від історичного підходу вивчення, додавання до програми нехудожніх текстів.

українська література читання українська мова освіта реформа

Знак гривні
Знак гривні