Наступ Ізраїлю на ХАМАС переходить у вирішальну стадію. Чому так поспішає Нетаньягу, — The Economist

Ізраїль чітко усвідомлює, що час і підтримка для його наступу в Газі закінчуються — і що він має нездійсненний набір цілей, яких потрібно досягти, перш ніж це станеться.

Наслідки авіаударів Ізраїлю. Автор фото: Мотаз Азайза. Світлина потрапила до 100 найкращих фото за версією Time.
Наслідки авіаударів Ізраїлю. Автор фото: Мотаз Азайза. Світлина потрапила до 100 найкращих фото за версією Time.

Про це пише The Economist.

Видання зазначає, що після тижневого перемир'я з ХАМАС у північному секторі, де Ізраїль вже контролював більшу частину вже майже безлюдного міста Газа, він завдав авіаударів по району Шуджая і табору біженців Джабалія. Вважається, що більшість бойовиків ХАМАСу, які залишилися на півночі, переховуються саме в цих районах.

На півдні Ізраїль завдав ударів по будівлях у Хан-Юнісі, рідному місті Ях'ї Сінвара і Мухаммеда Дейфа, найвищих лідерів ХАМАС у Газі, де, як вважають, обидва зараз переховуються.

3 грудня танки Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) були помічені на околицях міста, оскільки наземний наступ, який до цього часу обмежувався переважно північною частиною, схоже, розширився.

"Ізраїль убив понад 700 палестинців протягом другого дня боїв після закінчення перемир'я, повідомили Al Jazeera в пресслужбі уряду території, керованого ХАМАС. З 7 жовтня в Газі було вбито близько 15 500 палестинців. Під час перемир'я Ізраїль щодня пропускав понад 300 вантажівок з гуманітарною допомогою, зараз він не пропускає і близько такої кількості, як до перерви в бойових діях. Ізраїльські чиновники кажуть, що розробляють план, який дозволить значно розширити надання допомоги (поки що це ще не втілилося в щось більш конкретне).

У приватних розмовах ізраїльські силовики визнають, що збройні сили їхньої країни поспішають діяти до того, як закриється "вікно легітимності". Вони знають, що не можуть нескінченно покладатися на міжнародну підтримку військової кампанії Ізраїлю в Газі, спричинену масовим вбивством Хамасом близько 1200 ізраїльтян і викраденням ще близько 250 осіб 7 жовтня. Ця підтримка, очолювана США, швидко зменшується на тлі масових жертв серед цивільного населення Гази", — йдеться у статті.

The Economist пише, що під час візиту до Ізраїлю 30 листопада держсекретар США Ентоні Блінкен зрозуміти членам сформованого прем'єром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу військового кабінету, що у них не буде "місяців", які, за їхніми словами, необхідні для завершення операції в Газі.

Блінкен також сказав, що адміністрація Байдена уважно стежить за тим, чи робить Ізраїль більше для того, щоб мінімізувати жертви серед цивільного населення і полегшити потік допомоги понад 2 мільйонам палестинців, які зараз скупчилися в південній частині Гази. Інші члени адміністрації відтоді повторювали це питання. Від того, чи виконає Ізраїль ці умови, залежатиме, як довго — і наскільки рішуче — США продовжуватимуть підтримувати ізраїльський наступ.

Операції Армії оборони Ізраїлю також обмежені наявністю, як вони вважають, 136 заручників, які все ще утримуються в Газі. Під час перемир'я було звільнено 108 заручників, переважно ізраїльських жінок і дітей, а також 24 іноземних робітників, захоплених 7 жовтня.

Перемир'я зірвалося, коли Ізраїль наполіг на тому, що решта 17 жінок і дітей, яких утримували, мають бути звільнені до початку будь-яких переговорів про долю заручників-чоловіків. Але напруженість між проголошеною Ізраїлем метою війни — знищити військовий потенціал ХАМАС і усунути його від влади в Газі — та звільненням заручників стає дедалі гострішою. На зустрічі з родинами заручників міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант намагався запевнити їх, що "коли військові просуваються вперед, тиск на ХАМАС зростає, а разом з ним і шанси на звільнення більшої кількості заручників". Далеко не всі в цьому переконані, зазначає The Economist.

"ЦАХАЛ дедалі більше усвідомлює, що діє в умовах поєднання непримиренних очікувань: ізраїльських політиків і громадськості, які хочуть знищити ХАМАС; родин заручників, які хочуть, щоб їхні близькі повернулися додому; і міжнародних союзників, які хочуть, щоб жертв серед палестинців було менше, і щоб ця війна врешті-решт закінчилася.

Якщо Америка наполягатиме на якнайшвидшому завершенні бойових дій, тиск ще більше зросте. Тим часом "Хезболла" знову запускає ракети і безпілотники в напрямку північного Ізраїлю з такою ж швидкістю, як і до перемир'я. Прем'єр-міністр Ізраїлю, популярність якого стрімко падає, а на його посаду дивляться його суперники у військовому кабінеті, відчайдушно намагається уникнути важкого вибору між непримиренними цілями Ізраїлю. Але в міру того, як танки з гуркотом вриваються в південну частину Гази, настає критичний момент", — підсумовує видання.

війна в Газі хамас ізраїль допомога сша

Знак гривні
Знак гривні