Як треба проводити мобілізацію: успішний досвід "Азову"

Командир 1-го батальйону спеціального призначення НГУ "Азов" з позивним "Лемко" розповів в інтерв'ю 5 каналу, чому люди долучаються до "Азову".

"Лемко". Фото з відкритих джерел
"Лемко". Фото з відкритих джерел

Військовий розповів, що до "Азову" приходять добровільно молоді хлопці 18-20 років.

"Ви зрозумійте, такі рекси, що ми ними не натішимося. А чому вони приходять до нас? Бо ми, правильно, перше – займаємося підготовкою особового складу. Друге – ми цінуємо свій особовий склад. І третє – у нас правильно працює рекрутинг, справді правильно.

Якби "Азов" їздили б, виловлювали б, самі знаєте, що робили й кого, в якому стані – це було б не те. А так як ми просто компетентно поставилися, все інше – і воно працює", – сказав він.

"Лемко" зазначив: "Зараз те, що наші запустили з "Ворк.юа" – ну це топ. Я вам кажу відверто. Я хлопцям написав, дівчатам, сказав "ви молодці!"

"Ну ми нічого не відкриваємо нового, візьміть ту саму Америку, Англію. Вже все готове є. Візьміть просто, переробіть під наш лад, під наше населення, і все. Не треба придумувати заново колесо", – розповів військовослужбовець.

Комбат зауважив: "Якщо грамотно зробити, пояснити людям, що, ну треба, треба воювати. Але люди також повинні прийти. Перше, у них повинна бути підготовка. Справді хороша підготовка".

"Ми батальйон почали робити в лютому. В кінці весни ми вже БТРом виїхали на виконання бойового завдання. Основа була – був наш батальйон, наш штаб, все інше. Якось воно працює. І в нас люди 24/7 тренуються, день і ніч.

У нас є викладачі, і є школа Коновальця, яка також це все тренує. Особовий склад бачить, що ми ходимо біля них, вчимо, передаємо свій досвід, забезпечуємо їх нормальними куртками, нормальним озброєнням. Вони бачать, що ми цінуємо їх", – сказав "Лемко".

Комбат додав, що, на жаль, в інших підрозділах такого немає: "Розумієте, і ті всі чинники, фактори, і люди бачать оце все, думають "а нащо воно мені потрібно", "мені ліпше заплатити і виїхати за кордон".

За словами військового, в армії вистачає роботи на всіх, є багато тилових посад.

"Водіїв бракує. Коли приходять багато хлопців, наприклад там, вже 40 років-30 років, є, які ще хочуть штурмовиками, ну, є яким вже здоров'я не дозволяє. Я кажу: "Хлопці, ну, ні одна армія світу не виграла війну без тилу", а тил – це один з акцентів, на які треба ставити увагу найбільше.

Ну, коли боєць керував мережею "Макдональдсів" на сході України, а він в одному з підрозділів був простим піхотинцем. Ви розумієте використання його потенціалу? Він в мене зараз у штабі, організував роботу по одному напрямку, то взагалі туди навіть не лізу, там усе супер", – сказав "Лемко".

Підтримати бійців "Азову" можна за посиланнями, розміщеними на сайті ГО "Azov One" – єдиної офіційної платформи забезпечення бригади.

мобілізація рекрутинг зсу азов реформи зсу

Знак гривні
Знак гривні