Брак боєприпасів на фронті стає критичним, треба стрімко нарощувати виробницто FPV-дронів, — Стерненко

В українських захисників на деяких ділянках немає артилерійських боєприпасів. Цю нестачу допоможуть вирішити FPV-дрони, виробництво яких потрібно нарощувати.

Фото: FPV Drones (Твіттер/X)
Фото: FPV Drones (Твіттер/X)

Про це у своєму відео заявив волонтер, активіст Сергій Стерненко, передає Цензор.НЕТ.

"Ситуація дуже і дуже серйозна. З позитивного — у росіян величезні, колосальні втрати у живій силі. Просто, можна сказати, катастрофічні були б для них, але, на жаль, російське м'ясо і далі пре. Людський ресурс, якщо їх можна вважати людьми, дуже великий. Тому, попри шалені втрати, вони й далі намагаються наступати", — зазначив він.

Водночас, за словами Стерненка, артилерійських боєприпасів у ЗСУ дуже-дуже мало.

"У середньому, щоб ефективно тримати оборону на весь фронт, нам на день бажано було б мати хоча б тисяч 8-10 боєприпасів. Такої кількості у нас немає. У нас було більше боєприпасів влітку, ці запаси вичерпалися, і зараз Сили оборони України майже не мають артилерійських боєприпасів на багатьох ділянках фронту", — продовжив він.

Вирішити це, за словами Стерненка, допоможуть FPV-дрони. Вони — не такі потужні, але значно дешевші. Водночас артилерійський снаряд 155-мм коштує близько 3 тис. євро.

"Сьогодні, багато де, фронт тримається тільки завдяки тому, що ці дрони є. Але цього критично мало. ... Попри розуміння на рівні бригад і нижче, необхідності дронів-камікадзе у нас досі їх дуже сильно не вистачає. Не можна сказати, що держава не включилася, держава включилася.

Досить добре працює "Армія дронів". Але що стосується FPV, на жаль, цього досі критично недостатньо. ... Ми близькі до катастрофічних наслідків на фронті. Якщо ситуацію просто зараз не виправляти, якщо не налагодити виробництво, закупівлі та поставки дронів на фронт у кількості, за найскромнішими підрахунками, 10 тис. FPV на день. Якщо цього не робити просто зараз — наслідки будуть дуже поганими на стратегічному рівні у цій війні", — додав волонтер.

За словами Стерненка, Росія зараз вкладає в БПЛА та FPV-дрони великі кошти.

"Хочу звернутися до міністра оборони, до всіх профільних чиновників, насамперед до президента України. Будь ласка, поруште питання забезпечення FPV-дронами зараз на максимальний рівень. Поставте це в пріоритет.

Той хто виграє цю гонку дронів — той буде вигравати цю війну. Якщо ми не роздуплимося як держава, не почнемо виробляти, закуповувати, постачати тисячами ці дрони щоденно на фронт — ситуація буде дуже погана. Вона вже не добра. ... Мені здається, що якщо вже сам президент не включиться і не почне на усіх рівнях довбати це питання, то нічого не зміниться.

Зміни є, але вони повільні, у нас немає цього часу. Втрачаємо техніку, людей, оскільки росіяни нас починають наздоганяти і скоро переженуть по цих дронах. Треба вже зараз ухвалювати серйозні рішення", — підсумував він.

брак боєприпасів стерненко виробництво БПЛА забезпечення армії fpv-дрони

Знак гривні
Знак гривні