Путін може перемогти у війні. Захід мусить терміново прокинутися і розробити чіткий план оборони, — The Economist

Британський тижневик The Economist пише про шанси Путіна на перемогу у війні та про те, що Захід через відсутність стратегічного бачення робить недостатньо, щоб його зупинити. Texty.org.ua публікують ключові тези матеріалу.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Видання зазначає, що вперше з моменту вторгнення Володимира Путіна в Україну 24 лютого 2022 року він виглядає так, ніби може перемогти. Президент Росії поставив свою країну на військові рейки та зміцнив свою владу. Він закуповує військові матеріали за кордоном і допомагає налаштувати Глобальний Південь проти США. Найважливіше те, що він підриває переконання Заходу в тому, що Україна може і має вийти з війни успішною європейською демократією.

"Захід міг би зробити набагато більше, щоб розчарувати Путіна. Якби він захотів, то міг би залучити промислові та фінансові ресурси, які перевершують російські. Однак на заваді стоять фаталізм, самовдоволення і приголомшливий брак стратегічного бачення, особливо в Європі. Заради себе, а також заради України, Захід має терміново позбутися своєї летаргії.

Заради себе, а також заради України, Захід має терміново позбутися своєї летаргії

Перемога Путіна можлива тому, що вона полягає у витривалості, а не в захопленні території. Жодна з армій не в змозі витіснити іншу з території, яку вони наразі контролюють. Контрнаступ України застопорився. Росія втрачає понад 900 солдатів щодня в битві за Авдіївку. "Це "війна оборони", і вона може тривати багато років", — пише видання.

The Economist зазначає, що в 2024 році Росія буде в сильнішій позиції для ведення бойових дій, оскільки Путіну плювати на втрати росіян у війні. Крім того, ЗС РФ розробили успішну тактику РЕБ і російська армія матиме більше безпілотників і артилерійських снарядів.

Перевагу Росії пояснює її іноземна підтримка, адже вона отримує безпілотники з Ірану та снаряди з Північної Кореї. Туреччина і Казахстан стали каналами для товарів, які живлять російську військову машину. Також зазнала невдачі західна схема обмеження російських нафтових доходів.

До того ж Путін зміцнив свої позиції у РФ, йдеться у статті. Пересічним росіянам може не подобатися війна, але вони вже звикли до неї. Еліта посилила контроль над економікою і заробляє багато грошей. Путін може дозволити собі виплачувати довічну зарплату сім'ям тих, хто воює і гине.

"Зважаючи на все це, не дивно, що настрої в Києві похмурі. Політика повернулася, і люди борються за вплив. Президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний посварилися. Внутрішні опитування свідчать, що корупційні скандали та занепокоєння щодо майбутнього України підірвали позиції Зеленського серед виборців.

Західні уряди наполягають на тому, що вони віддані Україні як ніколи. Але опитування по всьому світу показують, що багато хто в цьому сумнівається. В США адміністрація Байдена бореться за те, щоб змусити Конгрес виділити фінансування на суму понад 60 мільярдів доларів. Незабаром на заваді стане виборча кампанія наступного року. Якщо президентом оберуть Дональда Трампа, який пообіцяв мир у короткі терміни, Америка може раптово припинити постачання зброї взагалі", — йдеться у матеріалі.

The Economist наголошує, що хай хто б був у Білому Домі, Європі варто готуватися до сповільнення американської допомоги. Натомість європейські лідери поводяться так, ніби "щедрий Джо Байден завжди буде головним".

Просто сподіватися на те, що режим Путіна впаде, не має сенсу

"До 2025 року напруження від ведення війни може почати наздоганяти Путіна. Росіяни можуть дедалі більше обурюватися примусовими мобілізаціями, інфляцією і перенаправленням соціальних витрат на армію.

Проте просто сподіватися на те, що його режим впаде, не має сенсу. Він може залишатися при владі роками, і якщо це станеться, він грозитиме війною, бо без війни порожнеча його правління помітна неозброєним оком", — пише британське видання.

Тому Європа має розглядати Путіна як головну довгострокову загрозу своїй безпеці. Росія переозброюватиметься. Вона матиме бойовий досвід. Європа має розробити план оборони таким чином, щоб не дати Путіну відчути слабкість на її флангах — особливо якщо він сумнівається в готовності ймовірного президента США Трампа воювати в разі нападу на країну НАТО.

Найкращим способом стримати Путіна було б для Європи показати, що вона повністю віддана Україні

"Найкращим способом стримати Путіна було б для Європи продемонструвати свою рішучість, показавши просто зараз, що вона повністю віддана успішній, демократичній, орієнтованій на Захід Україні. Зброя має значення, особливо засоби ППО і далекобійні ракети для знищення російських ліній постачання, і саме тому для США вкрай важливо схвалити останній транш допомоги.

Оскільки арсенали вже виснажені, необхідно докласти більше зусиль для збільшення потужностей західних виробників озброєнь. Санкції можуть бути більш ефективно спрямовані на те, щоб розколоти російський режим і еліту.

Політичні дії в Європі також мають важливе значення. Путін атакуватиме міста України й підриватиме її суспільство, щоб саботувати перетворення країни на західну демократію. У відповідь Європа має подвоїти свої зусилля, щоб забезпечити прогрес України, пообіцявши гроші та вступ до ЄС", — йдеться у статті.

Утім, підсумовує видання, європейські лідери не визнають масштабу цього завдання — понад те, здається, що багато хто з них ухиляється від нього. І це вкрай нерозумна стратегія.

безпека європи поразка росії допомога Україні протидія рф

Знак гривні
Знак гривні