Виробництво FPV-дронів. Скільки виготовляють українські компанії і наскільки в цій сфері переважає Росія

В Україні функціонує близько 200 виробників дронів, які забезпечують лише 10-15% загальної потреби армії.

Victory Drones та Dignitas запустили безкоштовний курс «Інженер БПЛА» на платформі Prometheus
Victory Drones та Dignitas запустили безкоштовний курс «Інженер БПЛА» на платформі Prometheus

Про це пише український Forbes.

За даними видання, щомісяця українські компанії виробляють близько 50 тис. FPV-дронів, тоді як їх потрібно щонайменше 200 000 штук на місяць.

За словами засновника компанії DroneSpace Максима Шеремета, росіяни виробляють ушестеро більше FPV-дронів.

Українським виробникам FPV-дронів бракує 2000 інженерів, дає консервативну оцінку президент асоціації виробників дронів «Технологічні сили України» та голова наглядової ради оборонно-технічної компанії FRDM Вадим Юник. Щоб масштабуватися вшестеро, потрібно в шість разів більше інженерів, вважає Шеремет. Тобто галузь має складатися із 6000 інженерів.

Залежно від типу дронів виробники потребують різної кваліфікації фахівця. «Якщо компанія виробляє безпілотники за готовими схемами, то їй потрібні суто збірники, – каже Юник. – Якщо займається власною розробкою, то відчуває дефіцит більш кваліфікованих фахівців».

За його словами, загалом українським виробникам бракує інженерів з авіоніки, РЕБ та вужчих спеціальностей. Зокрема, у дефіциті інженери з компʼютерного бачення та цифрової обробки сигналів, а також спеціалісти, які займаються розробкою вбудованого ПЗ та математичним моделюванням.

Вузькопрофільних інженерів можуть чекати й шукати місяцями, каже голова ГО «Аеророзвідка» Ярослав Гончар. Хоча, зазначають виробники дронів, середня зарплата по ринку становить 50 000 грн.

Шеремет із DroneSpace набирає фахівців із базовим знанням електротехніки: «Головне, щоб умів тримати паяльник у руках». Новачок починає зі збірки простих FPV-дронів. Далі він переходить на конструювання великих ударних дронів. До рівня джуна можуть довчити за два-три місяці, сеньйора – за пів року. 

«З моєї практики люди, які ніколи не тримали паяльник у руках, протягом трьох тижнів уже роблять результат на 4+, – говорить Яковенко. – Але нам усе одно потрібно будувати системну модель навчання».

8 листопада проєкт навчання та забезпечення операторів безпілотників Victory Drones та фонд Dignitas запустили безплатний курс «Інженер БПЛА» на платформі Prometheus. Курс розрахований на людей без технічного бекграунду, щоб ті змогли здобути базові знання з інженерії БПЛА та підготуватися до збирання та ремонту дронів.

На курс записалося 8500 осіб, каже засновниця фонду Dignitas Любов Шипович. «На Prometheus ще не було такої цифри для попереднього запису на курс», – додає вона. У жовтні фонд також запустив перший набір більш практичного онлайн-курсу «Народний FPV», де учасники вчаться збирати семидюймові FPV-дрони, які потім відправляють військовим. Перед стартом на цей курс записалося 1600 осіб. 

виробництво БПЛА fpv-дрони дефіцит кадрів

Знак гривні
Знак гривні