Новий ворог України: втома від війни на Заході, — The Economist

"Конгрес призупиняє військову допомогу, оскільки популісти, які не підтримують Україну, здобувають перемогу в Європі", — пише The Economist. Texty.org.ua публікують перекладену статтю.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Протягом понад 600 днів повномасштабної війни США були найбільшим рятівником України, надаючи зброю, гроші та багато іншого, щоб допомогти відбити російське вторгнення. Зараз Америка стала однією з найбільших проблем для України. Її допомога Україні швидко закінчується, а дисфункція Конгресу блокує нову допомогу. Ніхто не впевнений, коли — і чи буде вона відновлена.

Ефект відчувається на фронті, коли США намагаються розтягнути свої зменшувані фонди. "Навесні потік військового постачання лився широкою рікою. Влітку це був струмок. Зараз це кілька крапель сліз", — каже одне інформоване українське джерело. Україна зустрічає похмуру зиму в умовах великої невизначеності: її контрнаступ не зміг прорвати російські лінії, її ворог нарощує виробництво зброї, а її життєво важливий союзник паралізований політичними потрясіннями та відвертає свою увагу на війну Ізраїлю в Газі.

Міністр оборони США Ллойд Остін відвідав Київ 20 листопада, щоб запевнити Україну, що Сполучені Штати будуть підтримувати Україну "і зараз, і в майбутньому". Проте він знає, що влада гаманця належить Конгресу, а баланс сил там утримує ізоляціоністське крило Республіканської партії, особливо в Палаті представників, де один з їхніх симпатиків зараз обіймає посаду спікера. Двічі з вересня Конгрес ухвалював резолюцію про короткострокове фінансування уряду для уникнення шатдауну без нової допомоги для України.

Сенат намагається розблокувати допомогу в грудні, перш ніж у січні знову виникне загроза шатдауну. Президент Джо Байден запросив додатковий бюджет у розмірі $106 млрд, з яких $61 млрд — для України, а решта — для Ізраїлю та інших пріоритетів національної безпеки. Республіканці пов'язують допомогу Україні з більш жорсткими заходами зі стримування міграції через американський кордон з Мексикою. Учасники переговорів кажуть, що сторони все ще дуже далекі від компромісу.

Що довша затримка, то більше партій охоплює передвиборча лихоманка. Дехто в Конгресі побоюється, що якщо до Різдва не вдасться досягти домовленостей, то новий транш допомоги може бути відкладений до виборів у листопаді 2024 року, а якщо президентом стане Дональд Трамп, то вона може бути припинена взагалі. "Час — не наш друг", — каже один похмурий проукраїнський сенатор.

Принаймні публічно українські лідери відкидають думку про те, що США можуть позбавити Україну фінансування. "Я не вірю, що це станеться", — сказав голова Офісу президента Андрій Єрмак, заявивши, що під час візиту до Вашингтона цього місяця він знайшов "сильну двопартійну підтримку".

З моменту повномасштабного вторгнення Росії США надали Україні близько 75 мільярдів доларів допомоги, а європейські країни разом надали понад $100 млрд, згідно з американськими підрахунками. Але, що важливо, Америка все ще надає більшу частку військової допомоги, її внесок становить близько $44 млрд. Пентагон заявляє, що у нього залишилося близько $5 млрд у рамках "президентських повноважень на скорочення озброєнь" (PDA) для постачання Україні озброєнь з власного арсеналу, і трохи понад $1 млрд — для його поповнення. Враховуючи виснаження військових запасів на Заході — а також кризу на Близькому Сході та потенційну кризу навколо Тайваню — американське керівництво може не захотіти віддавати більше, ніж їм дозволено викупити.

PDA-пакети допомоги для України скоротилися з середнього показника понад $1 млрд на місяць (і пікового показника понад $5 млрд у січні) до $350 млн у жовтні й лише $250 млн цього місяця. Окремий фонд, відомий як Ініціатива з надання допомоги Україні у сфері безпеки (USAI), вартістю понад $18 млрд, майже вичерпався. Він використовувався здебільшого для довгострокових постачань від американських компаній. Зброя в рамках цієї програми продовжуватиме надходити навіть без нового пакету допомоги. Невелика сума грошей за програмою USAI, близько 25 млн доларів на місяць, також перераховується в рамках постійних резолюцій.

Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель закликав європейські країни компенсувати слабину США, якщо це буде потрібно. І дійсно, останнім часом вони видали шквал нових обіцянок. Німеччина заявила, що планує подвоїти свою підтримку Україні наступного року до 8,5 млрд доларів, а також надати більше систем протиповітряної оборони. Нідерланди, Фінляндія і Литва оголосили про нові пакети підтримки.

Але хмари згущуються. Рішення конституційного суду в Німеччині, схоже, може завадити планам збільшення допомоги. Ультраправа "Партія свободи" Герта Вілдерса, яка здобула найбільшу кількість місць на нещодавніх виборах у Нідерландах, виступає проти надання зброї, що ставить під сумнів можливість країни очолити коаліцію з постачання винищувачів F-16 в Україну. Новий уряд Словаччини вже припинив військову допомогу. Українці побоюються, що без американського лідерства європейці можуть швидко занепасти духом.

За словами військового аналітика Майкла Кофмана, Україна вже страждає від "снарядного голоду" в умовах війни, яка часто ведеться за допомогою артилерії. Він вважає, що влітку Україна випускала 220 000-240 000 боєприпасів великого калібру (152 мм і 155 мм) на місяць, але інтенсивність вогню зменшується і скоротиться до 80 000-90 000 снарядів на місяць. Навіть ці цифри більші, ніж виробляють зараз США і європейські країни — приблизно 28 000 і 25 000 на місяць відповідно. Західне виробництво зростає і має на меті потроїти обсяги виробництва, але для цього знадобиться рік або більше, і частина продукції буде використана для поповнення західних запасів і постачання іншим країнам. Росія випереджає західне виробництво снарядів, і їй допомагає різке збільшення постачання снарядів з Північної Кореї.

Україна намагається підняти власну оборонну промисловість, потужну за радянських часів, але відтоді сильно занедбану, не в останню чергу для виробництва 155-мм снарядів за стандартами НАТО. "Незалежно від того, наскільки ми розвиватимемо місцеве виробництво, ми будемо дуже залежати від західного партнерства", — визнає високопосадовець у Києві.

Якщо американська підтримка зменшиться, Україна не зможе провести ще один великий контрнаступ, каже Кофман. Вона може спробувати ще більше використовувати безпілотники. Але в кінцевому підсумку їй доведеться піти в оборону. "Україна має вчитися на тому, що спрацювало для Росії, — каже він. — Чим сильніша ваша оборона, тим менше снарядів і військ вам потрібно, щоб утримувати лінію фронту".

Путін вихвалявся, що без підтримки Заходу Україна була б розгромлена протягом тижня. Але замість раптового краху, каже Джек Вотлінг з британського аналітичного центру RUSI, поразка, найімовірніше, буде "повільною і болючою". За словами Єрмака, це не так: "Ми зробили свій вибір. Ми будемо боротися за перемогу. Але, звичайно, ця перемога буде швидшою, і ми врятуємо більше життів, якщо допомога триватиме й надалі".

брак зброї союзники україни допомога заходу зброя для України

Знак гривні
Знак гривні