Росія починає демонструвати свою перевагу в РЕБ. Україна вимушена боротися з цією загрозою самотужки, — The Economist

Більшість уваги до того, що потрібно Україні на фронті, зосереджена на техніці. Але менш обговорюваною темою є радіоелектронна боротьба (РЕБ) — те, до чого західні прихильники України поки що не виявляють особливого інтересу.

Російська ситема РЕБ "Шиповник-Аеро". Фото: Вікіпедія
Російська ситема РЕБ "Шиповник-Аеро". Фото: Вікіпедія

Про це пише The Economist.

Видання цитує Сета Джонса з Центру стратегічних і міжнародних досліджень. Експерт каже, що Росія протягом багатьох років приділяла "величезну увагу" використанню свого військово-промислового комплексу для виробництва і розвитку величезного спектра засобів РЕБ для протидії високорозгалуженим мережевим системам НАТО.

"Водночас Україна, за словами головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, на початку війни мала на озброєнні переважно системи РЕБ радянських часів. Спочатку ця розбіжність мала лише обмежений вплив, але з появою відносно статичних ліній зіткнення Росія змогла розташувати свої потужні засоби РЕБ там, де вони можуть мати найбільший ефект.

У березні Україна виявила, що її снаряди з GPS-наведенням Excalibur раптово почали не влучати в ціль через російське глушіння. Щось подібне відтоді відбувається й з наданими США керованими бомбами JDAM-ER і ракетами дальнього радіусу дії GMLRS, що запускаються з HIMARS. У деяких районах більшість високоточних снарядів не долітають до цілі", — йдеться у статті.

Британський тижневик зазначає, що ще більше занепокоєння викликає зростаюча здатність російських РЕБ протидіяти безлічі розвідувальних і ударних безпілотників, які Україна активно застосовує на фронті.

"Ані посилення захисту від глушіння, ані оснащення дронів штучним інтелектом, щоб вони могли літати без зв'язку з людиною-оператором, поки що не здійснені варіанти, принаймні для мінідронів. Кількість все ще переважає над якістю, але і тут Росія може мати перевагу. Небо над полем бою зараз заповнене російськими безпілотниками. За оцінками українських солдатів, навколо Бахмута Росія розгортає вдвічі більше ударних безпілотників, ніж вони можуть.

Зростальний успіх Росії у війні з безпілотниками частково пояснюється щільністю систем РЕБ, які вона може використовувати завдяки багаторічним інвестиціям. У звіті, опублікованому в травні Джеком Вотлінгом і Ніком Рейнольдсом з лондонського аналітичного центру RUSI, йдеться про те, що росіяни розміщують по одній великій системі РЕБ кожні 10 км уздовж лінії фронту.

Експерти вважають, що серед багатьох російських систем РЕБ особливо смертоносною для українських безпілотників є встановлена на вантажівці "Шиповник-Аеро". Система має радіус дії 10 км і може взяти на себе управління безпілотником, одночасно отримуючи координати місця, звідки він пілотується, з точністю до одного метра для передачі на артилерійську батарею", — йдеться у матеріалі.

The Economist пише, що починаючи з набагато нижчого рівня технічних і операційних навичок, Україна намагається розвивати власні можливості РЕБ, щоб не поступатися російським. Певний прогрес вже досягнуто. Розгортається загальнонаціональна система "Покрова". Вона може як придушувати супутникові навігаційні системи, такі як російський "Глонасс", так і підробляти їх, замінюючи справжні сигнали хибними, змушуючи ракету "думати", що вона перебуває там, де її немає.

"Покрова" має бути високоефективною проти "шахедів", але менш ефективною проти крилатих ракет. Окрім "Покрови", з'являються так звані "франкенштейни", які з типово українською винахідливістю поєднують радянські системи з більш сучасними технологіями, зазначає видання.

"Але чого бракує, так це допомоги від західних союзників України, коли справа доходить до змагання з Росією. Сет Джонс каже, що в плані допомоги США ситуація навряд чи зміниться. РЕБ підпадає під категорію передачі технологій, обмежену режимом експортного контролю, який жорстко контролює Державний департамент.

Ніко Ланге, експерт з питань України Мюнхенської конференції з питань безпеки, налаштований так само песимістично. З одного боку, він припускає, що можливості НАТО можуть бути не такими потужними, як у Росії. Гірше того, коли йдеться про новітні системи, він вважає, що є певне небажання, особливо з боку американців, розкривати перед Росією свої карти, оскільки інформація, наприклад, про частоти й використовувані методи перехоплення каналів, найпевніше, буде передана китайцям.

На думку Ланге, Захід міг би допомогти безпосередньо, використовуючи свої безпілотники дальнього радіуса дії для більш систематичного збору даних про російські методи глушіння і підміни, а також співпрацюючи з українцями у розробці протидії цим методам. В іншому випадку, схоже, що Україні доведеться відповідати на нагальні виклики, які стоять перед нею, значною мірою самотужки", — констатує видання.

війна технології війна дронів допомога заходу протидія бпла реб

Знак гривні
Знак гривні