Один відсоток найбагатших людей забруднює Землю більше, ніж 66% найбідніших, — дослідження

1% найбагатших людей відповідальні за більший обсяг вуглецевих викидів, ніж найбідніші 66% населення планети.

Супер'яхти в Монако Фото: Yacht Charter Fleet
Супер'яхти в Монако Фото: Yacht Charter Fleet

Про це йдеться у новому дослідженні, повідомляє The Guardian.

Дослідження проводила британська Oxfam спільно зі Стокгольмським інститутом довкілля та іншими фахівцями. Експерти вивчали причини та наслідки «вуглецевої нерівності» та диспропорційний вплив надбагатих людей, які дістали назву «елітних забруднювачів».

Видання зазначає, що це найповніше дослідження глобальної кліматичної нерівності, яке коли-небудь проводилося.

Дослідники виявили, що на елітну групу, яка складається з 77 мільйонів людей, включаючи мільярдерів, мільйонерів і тих, хто отримує понад $140 тис. на рік, припадає 16% усіх викидів CO2 у 2019 році.

Звіт Oxfam показує, що хоча 1% найбагатших людей живуть у кліматично ізольованих будинках з кондиціонерами, їхні викиди – 5,9 млрд тонн вуглецю у 2019 році – спричиняють величезні страждання.

Фахівці послуговувалися формулою "вартості смертності", яку використовує, зокрема, Агенція з охорони довкілля США. Ця формула передбачає, що кожен мільйон тонн CO2 призводить до 226 передчасних смертей. Автори звіту підрахували, що той обсяг викидів, за який відповідальний найбагатші у досліджуваному році, може спричинити смерть від спеки 1,3 мільйона людей протягом наступних десятиліть.

За період з 1990 по 2019 рік накопичені викиди надбагатого класу були еквівалентні знищенню торішнього врожаю кукурудзи в ЄС, пшениці в США, рису в Бангладеш та соєвих бобів у Китаї.

Згідно з дослідженням, найбільше страждають люди, які живуть у бідності, маргіналізовані етнічні спільноти, мігранти, а також жінки та дівчата, які живуть і працюють на вулиці або в будинках, вразливих до екстремальних погодних умов. За даними ООН, на країни, що розвиваються, припадає 91% смертей, пов'язаних з екстремальними погодними умовами.

У звіті зазначається, що найбіднішій людині з решти 99% населення знадобиться близько 1 500 років, щоб виробити стільки ж вуглецевих викидів, скільки 1% найбагатших мільярдерів виробляють за рік.

Звіт показує, що в 2019-у – останньому році, за який є вичерпні дані – країни з високим рівнем доходу (переважно Глобальна Північ) були відповідальні за 40% світових викидів CO2 від споживання. Водночас внесок країн з низьким рівнем доходу (Глобальний Південь) становив мізерні 0,4%. На Африку, де проживає приблизно кожен шостий житель планети, припадає лише 4% викидів.

Дослідники зазначають, що, приміром, у США кожен четвертий член Конгресу володіє акціями компаній, що видобувають викопне паливо, загальною вартістю від 33 до 93 мільйонів доларів. Це пояснює, чому уряди країн Глобальної Півночі виділили $1,8 трлн на субсидування промисловості викопного палива в 2020 році, всупереч їхнім міжнародним зобов'язанням поступово припинити вуглецеві викиди.

У звіті зазначається, що це погана новина для клімату на багатьох рівнях. Екстравагантний вуглецевий слід 0,1% – від суперяхт, приватних літаків і особняків до космічних польотів і бункерів судного дня – в 77 разів перевищує межу, за якою глобальне підвищення температури неуникно сягне 1,5 градуса.

Експерти Oxfam вважають, що запровадження податку в 60% на доходи найбагатшого одного відсотка дозволило б залучати $6,4 трлн на рік і скоротити викиди на 695 мільйонів тонн, що більше, ніж вуглецевий слід Великої Британії у 2019 році.

зміна клімату викиди дослідження нерівність екологія

Знак гривні
Знак гривні