Які довгострокові гарантії у сфері безпеки Євросоюз готовий надати Україні, — Bloomberg

Європейський Союз представив державам-членам рамки для надання Україні довгострокових зобов'язань у сфері безпеки. Відповідний проєкт документа посли ЄС обговорять цього тижня, а лідери блоку – наступного місяця. Він також ляже в основу консультацій з Києвом і країнами "Великої сімки".

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Рамкова програма ЄС містить такі пропозиції:

Агентство зазначає, що обговорення відбувається в той час, коли ЄС не виконує свою обіцянку надати Україні один мільйон артилерійських боєприпасів до березня 2024 року, а також на тлі переговорів про довгострокову допомогу, що зайшли в глухий кут.

У документі йдеться про те, що підтримка у постачанні зброї продовжуватиме надаватися через так званий Європейський фонд миру – механізм, який відшкодовує державам-членам ЄС кошти за те, що вони постачають Україні.

"Однак початковий план ЄС щодо виділення 20 млрд євро (21,8 млрд доларів) протягом чотирьох років на оплату зброї для Києва ризикує зірватися, оскільки деякі країни-члени, включаючи Німеччину, не змогли домовитися про умови, за словами одного з дипломатів Євросоюзу.

Натомість країни-члени сподіваються принаймні домовитися про виділення 5 мільярдів євро на наступний рік із зобов'язаннями щодо подальшої підтримки після цього, сказав дипломат, який говорив на умовах анонімності", – йдеться у публікації.

безпека європи україна-єс гарантії безпеки допомога Україні протидія рф

Знак гривні
Знак гривні