Телескоп НАСА зазирнув у серце Чумацького Шляху і виявив раніше не бачені особливості (ФОТО)

НАСА опублікувало ображення, отримане космічним телескопом імені Джеймса Вебба. Воно показує частину щільного центру нашої галактики в безпрецедентних деталях, включно з ніколи раніше не баченими особливостями, які астрономам ще належить пояснити.

Фото: НАСА
Фото: НАСА

Зафіксований "Веббом" регіон зореутворення, названий Стрілець C (Sgr C), міститься приблизно в 300 світлових роках від центральної надмасивної чорної діри Чумацького Шляху, Стрільця A.

За словами керівника групи спостережень Семюела Кроу, "ніколи не було жодних інфрачервоних даних про цей регіон із таким рівнем роздільної здатності та чутливості".

Серед приблизно 500 000 зірок на отриманому "Веббом" зображенні міститься скупчення протозір, які все ще формуються і набирають масу. В центрі цього молодого скупчення є масивна протозоря, маса якої в 30 разів перевищує масу нашого Сонця.

"Центр галактики – це найбільш екстремальне середовище в нашій галактиці, де сучасні теорії зореутворення можуть бути піддані найсуворішій перевірці", – сказав професор Джонатан Тан з Університету Вірджинії.

Хмара, з якої з'являються протозорі, настільки щільна, що світло від зірок за нею не може досягти Вебба, через що вона здається менш переповненою, ніж є насправді.

"Галактичний центр – це переповнене, бурхливе місце. "Вебб" надав нам масу даних про це екстремальне середовище, і ми тільки починаємо їх вивчати", – сказав Рубен Федріані, співдослідник проєкту з Астрономічного інституту Андалусії в Іспанії.

Телескоп Вебба також зафіксував навколо щільної хмари раніше невідому велику ділянку іонізованого водню, у якій виявили хаотично спрямовані голчасті структури, що потребують подальшого дослідження.

Близько 25 000 світлових років від Землі центр галактики міститься досить близько, щоб вивчати окремі зірки за допомогою телескопа Вебба, зазначають у НАСА. Це дозволяє астрономам збирати безпрецедентну інформацію про те, як формуються зірки і як цей процес може залежати від космічного середовища, особливо в порівнянні з іншими регіонами галактики. Наприклад, чи утворюються більш масивні зорі в центрі Чумацького Шляху, на відміну від країв його спіральних рукавів?

"Зображення з Вебба приголомшливе, а наукові дані, які ми отримаємо з нього, ще кращі, – наголосив головний дослідник групи спостережень Семюел Кроу. – Масивні зірки – це фабрики, які виробляють важкі елементи у своїх ядрах, тому краще зрозуміти їх – це все одно, що дізнатися історію походження більшої частини Всесвіту".

всесвіт чумацький шлях наса телескоп вебба

Знак гривні
Знак гривні