П'ять стратегічних перемог над Росією. Наєв розповів про свій внесок в оборону на тлі чуток про відставку

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв у статті для Укрінформу написав про втілення під його безпосереднім керівництвом п'яти стратегічних операцій, які дали змогу Україні зірвати задум Росії щодо швидкої перемоги. ТЕКСТИ наводять ключові фрагменти матеріалу.

Сергій Наєв (ліворуч) із військовими
Сергій Наєв (ліворуч) із військовими

Ремарка ТЕКСТІВ: Нагадаємо, ця стаття з'явилася після того, як низка ЗМІ поширила інформацію, що Наєва хочуть відправити у відставку. Зокрема, посилаючись на власні джерела у військово-політичному керівництві, УП писала, що міністр оборони Рустем Умєров готує подання на звільнення командувача Медичних сил ЗСУ Тетяни Остащенко (її днями звільнилиТЕКСТИ), командувача Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександра Тарнавського та командувача Об'єднаних сил Збройних сил України Сергія Наєва.

А BBC Україна з посиланням на власні джерела писало, що високопоставлених військових, зокрема Наєва, допитували у справі про швидку окупацію та неналежну оборону Півдня України на початку російського вторгнення.

Оперативне розгортання Сил оборони

Наєв стверджує, що найпершим стратегічним завданням стало оперативне розгортання Сил оборони ще до 24 лютого.

"Я ще 23 лютого віддав письмове розпорядження всім командирам угруповань провести оперативне розгортання й вивести частини та підрозділи в райони бойового призначення. Після цього у визначених районах було проведено розгортання загальновійськових бригад, згодом систем розвідувального, оперативного, логістичного, медичного забезпечення. Надалі це стало підґрунтям для дій Сил оборони України із відбиття збройної агресії РФ. Якби ми це не виконали, війну ми зустріли б у казармах і на полігонах", — пише він.

Визначення дати й часу нападу

Другим своїм досягненням Наєв називає те, що армія була готова до вторгнення.

"Ми зуміли передбачити дату й час вторгнення агресора, що дало можливість підготуватися до нападу противника", — запевняє командувач Об'єднаних сил ЗСУ.

Зокрема, за словами Наєва, ще 21 лютого він поставив завдання всім командувачам і командирам розгорнути війська для відбиття збройної агресії, а вже 23 лютого продублював свій наказ письмово.

"Мої внутрішні відчуття підказали мені, що вторгнення може статися саме 24-го числа. Тому я одразу викликав усіх сімох командувачів угруповань і наказав їм до 4-ї години ранку 24 лютого привести війська в готовність до відбиття агресії", — пригадує генерал.

Чорне море залишилось українським

Третім стратегічним завданням, за словами Наєва, став зрив планів противника здобути цілковитий контроль над українським узбережжям Чорного моря.

Він нагадав, що на початку березня 2022 року росіяни планували розпочати наступ через Вознесенськ уздовж адміністративної межі Миколаївської та Одеської областей аж до кордону з Молдовою. Якби це вдалося, наголошує генерал, Росія дістала б можливість висадити морський десант на територію Миколаївщини та Одещини й окупувати не тільки розташовані на узбережжі Миколаїв та Одесу, а й області цілком.

Наєв пише, що наказав перекинути в район Вознесенська частину військ і засоби вогневого ураження (артилерію, авіацію) таким чином, щоб завдати ворогу максимального ураження.

"Усі ворожі батальйонно-тактичні групи, які перебували в районі Вознесенська, Нової Одеси та Баштанки, потрапили під щільне вогневе ураження українських захисників. Авіація виконувала на один літак по 5–6 вильотів, артилерія не шкодувала боєприпасів. У підсумку ворог протягом шести діб зазнав таких великих втрат, що був змушений відмовитися від наступу", — зазначає Наєв.

Зберегли найбоєздатнішу частину війська

Наєв також стверджує, що завдяки його наказам і зусиллям ЗСУ вдалося зберегти найбільш боєздатну частину війська, зосереджену на початку вторгнення в Донецькій та Луганській областях.

За його словами, окупанти намагалися оточити угруповання Збройних сил України, яке перебувало на території Луганської та Донецької областей. А це понад 15 бригад.

"Ворог почав реалізацію свого замислу на початку квітня, коли силами 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії розпочав наступ у Запорізькому напрямку.

Я керував безпосередньо на пункті управління діями 55-ї та 44-ї окремих артилерійських бригад. У повітря була піднята вся наявна в тому районі безпілотна авіація. Протягом шести годин ми завдавали вогневе ураження по колонах ворога. І того дня противник не зумів просунутися, зазнав втрат і відкотився назад", — пише командувач Об'єднаних сил ЗСУ.

Він додає, що інтенсивні бої тривали ще близько тижня, але завдяки зміцненню оборони, вмілій розстановці сил і засобів, проведенню додаткового мінування росіян вдалося зупинити.

Закладення підґрунтя для звільнення Харківщини

У квітні 2022-го, пише Наєв, розпочалася битва за те, щоб не допустити прохід ворожих сил на Ізюмському напрямку. Вона тривала понад півтора місяця. Кожен ранок розпочинався з атаки: спершу наступали батальйонами, потім ротами, потім взводами й завершувала піхота. Ця боротьба велася постійно.

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ перераховує подальші маневри українського війська, які дали змогу суттєво послабити росіян на Харківському напрямку й згодом визволити майже всю окуповану частину області.

"Стратегічні воєнні операції, що були (і ще будуть) розроблені й реалізовані українськими генералами, стануть предметом детального дослідження військовими аналітиками й викладачами військових академій. Але вже зараз успіхи українських командувачів здобувають визнання міжнародних військових експертів", — підсумовує Наєв.

наєв генерали стратегія оборона України

Знак гривні
Знак гривні