Ріки російської готівки затопили Італію. Це привернуло увагу розвідки

З посольства Росії в Римі витікали такі великі суми готівки, що це привернуло увагу італійської розвідки, пишуть у статті для CEPA італійські журналісти. ТЕКСТИ публікують ключові фрагменти матеріалу.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

"Очевидно, що це системна проблема", − сказав сенатор Енріко Боргі, член підконтрольного опозиції Комітету з питань розвідки в парламенті. Він поцікавився, на що використовуються ці гроші.

Розслідування, проведене підрозділом фінансової розвідки Банку Італії, виявило низку аномалій, зокрема зняття близько 4 млн євро готівкою з двох рахунків посольства Росії в Римі з моменту початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Західні санкції обмежили можливості Росії переказувати гроші через банківську систему, але її дипломатична мережа, звісно, продовжує функціонувати. Зараз спецслужби працюють над тим, щоб зрозуміти, чи не використовується невідстежувана готівка, яку було знято 21 раз, іноді на суму до 100 000 євро за одну транзакцію, для фінансування операцій Кремля з впливу.

Італійські чиновники вважають, що найімовірніша гіпотеза передбачає багатосторонню стратегію, що нагадує часи КДБ.

Найбільш очевидне використання грошей − це оплата пов'язаним з державою особам за доступ до конфіденційної інформації, наприклад, нових зразків зброї або навіть секретів НАТО (у 2021 році за це був заарештований офіцер ВМС Італії). Інший, більш витончений підхід полягає у виплатах так званим агентам впливу − журналістам, експертам, впливовим особам, письменникам і блогерам, професорам університетів і дослідникам аналітичних центрів − за озвучування тез на підтримку Кремля.

Новина про це з'явилася в той же день − 14 листопада − що і розслідування Cyprus Confidential, яке викрило кілька каналів, через які прибічники Путіна переказували гроші та приховували свої статки за кордоном. Згідно з "кіпрськими документами", один з них, російський олігарх Олексій Мордашов, який перебуває під санкціями ЄС і США, заплатив німецькому журналісту близько 600 тис. євро за публікацію книжки під назвою "Сила Путіна: Чому Європі потрібна Росія". (ТЕКСТИ писали про це докладніше тут: Перший з витоків "кіпрських файлів". Провідного німецького журналіста викрили на вкрай щедрому фінансуванні з Росії)

Під час холодної війни виплати КДБ симпатикам Росії на Заході були звичною річчю. Річард Готт, літературний редактор "Гардіан", подав у відставку в 1994 році після того, як стало відомо, що він неодноразово зустрічався з агентами КДБ, подорожував коштом Кремля і передавав імена потенційно прихильних до РФ колег. Його випадок був далеко не поодиноким.

"Росія здійснює комунікаційну та інформаційну дестабілізацію", − заявив італійський сенатор Боргі. Він навів приклад нещодавнього інциденту з прем'єр-міністром Італії Джорджією Мелоні, яку два пов'язаних з Кремлем російських пранкери обманом змусили висловитися про втому від війни в Україні (в результаті чого її дипломатичний радник подав у відставку, що є непрямою перемогою Росії). Він також нагадав про перші дні пандемії Covid, коли тодішній прем'єр-міністр Джузеппе Конте дозволив російським бойовим медикам в'їзд у країну після розмови з Путіним.

Рим опинився під прицілом Москви через свою рішучу підтримку Києва навіть більше, ніж інші союзники України

Рим опинився під прицілом Москви через свою рішучу підтримку Києва, можливо, навіть більше, ніж більшість українських союзників. Колись Італія вважалася "м'яким підчерев'ям" європейського опору Росії, але з часів Конте вона скоригувала курс і стала на стійку атлантистську траєкторію. Кремль відреагував не дуже добре.

Значна частина офіційної російської пропаганди, що транслюють такі особи, як речниця МЗС Марія Захарова, експрезидент Дмитро Медведєв та посол в Італії Олексій Парамонов, нарікає на те, що Італія сприймається як недружня країна, і націлена на антиістеблішмент, опозиційні голоси, зокрема на тих, хто є постійними гостями на італійських телеканалах.

Читайте також: В яких країнах Європи Росія поширює найбільше фейків про війну в Україні, – дослідження

Тим часом гібридна війна Росії триває − від злому об'єктів критичної інфраструктури, кібершпигунства до старих добрих кібератак. Згідно з останніми даними італійської асоціації інформаційної безпеки Clusit, кількість останніх зросла в чотири рази з початку війни Росії, що є набагато вищим показником, ніж будь-де у світі. За словами Бруно Фраттазі, голови Національного агентства кібербезпеки Італії, кількість російських кібератак зростає.

У нещодавній доповіді український Національний координаційний центр кібербезпеки оприлюднив витончену кібератаку, організовану APT29, відомою як Cozy Bear, передовою групою постійних загроз, що діє від імені Служби зовнішньої розвідки Росії (СЗР), однією з цілей якої були італійські посольства.

Незаконні перекази готівки, "дзвінки-жарти" та кібератаки, хоч і не пов'язані між собою, є частиною одного середньо- та довгострокового плану: посилити політичний розкол, розпалити суспільну дискусію, посіяти інформаційний хаос і недовіру до демократичних інститутів, а також втрутитися в демократичний процес, нав'язуючи прокремлівські наративи та здійснюючи шпигунство.

Читайте також: Бактерії "русского мира": 1300 людей і майже 900 організацій у 19 країнах. Хто підтримує Росію в Європі

Бактерії "русского міра". Версія 2.0: оновлені й доповнені

італія підкуп вплив РФ у ЄС шпигунство корисні ідіоти

Знак гривні
Знак гривні