Вітчизняна "зброя помсти". Як народився секретний проєкт Black Box і що у "чорній коробці"

Голова "Повернись живим" Тарас Чмут розкрив деталі секретного проєкту Black Box.

За словами Чмута, проєкт народився, бо Україна перебуває у постійному пошуку нетипових рішень для цієї війни.

"Це щось, де умовна вкладена гривня дає результату на мільйони гривень. Це щось, що може глобально вплинути на ситуацію на полі бою. Це щось, чого Росія не очікує. Це щось, чого наша держава не може з якихось обʼєктивних причин. Це «щось» — такий собі «гейм ченджер» цієї, і що важливо — майбутньої, війни.

Ми постійно шукаємо нові ідеї та «цікаві проєкти» Якісь реалізовуються непублічно — з загальних рахунків Фонду. Якісь, з часом, стають публічними і медійними. А якісь, не дають того результату як очікувалося — і таке теж буває, це реальний світ", — каже Чмут.

Він розповів, що влітку минулого року до фонду звернулися представники Головного управління розвідки з цікавою пропозицією — придбати для них тестову партію БПЛА далекого радіусу дії — до 600 км дальності та до 25 кг бойової частини.

"У липні це звучало дууууже інтригуюче та амбітно — діставати ворога там, де він не очікує. Змушувати його розпорошувати ресурси та кошти, тримати «в тонусі» глибокі тили та промисловість — чудова заявка на вітчизняну «зброю помсти».

Так зʼявилася перша угода на 10 БПЛА-камікадзе дальнього радіуса дії. 40 мільйонів гривень витрачених у період літа/осені минулого року.

Перші бойові застосування підтвердили перспективність обраного напрямку. Звичайно, не всі БПЛА досягали цілі — щось перехоплювало ППО, щось не долітало з інших обʼєктивних причин. АЛЕ — напрямок був обраний вдалий — ворога потрібно діставати там, де він не очікує", — пояснює голова "Повернись живим".

За його словами, так з'явилося бажання масштабувати проєкт. У «Повернись живим» погодили проєкт, кількості, характеристики, і щонайголовніше — таємність проєкту.

"Ми готові були знайти способи як зібрати кошти але не допомагати ворогу інформацією. І ми були готові не розкривати деталі стільки, скільки б того вимагала ситуація.

Як «продати» те, що не можна показати? Як зібрати 230 мільйонів на те, що не можна ні назвати, ні описати? Цей кейс назавжди увійде в історію волонтерського руху", — наголошує Чмут.

Так народився Black Box — 230 мільйонів гривень на «Чорну коробку» — або ж 60 безпілотників далекого радіусу дії.

Керівник "Повернись живим" розповів, що вкладені кошти дозволили не лише отримати «вироби» для зменшення наступального потенціалу окупаційних військ, а й сприяли розвитку та еволюції самих БПЛА.

"Так з часом від літака на 600 км ми прийшли до «Бобра» — більш досконалої моделі, з більшою, до 800 км дальністю польоту та масою бойової частини. З кращою аеродинамікою та звʼязком.

Усі перші 45 серійних «Бобрів» придбали саме ви. Ще 15 виробів — це «дідусі «Бобра», якщо так можна сказати)

Завдяки вашій підтримці, за попередніми підрахунками Головного управління розвідки Міністерства оборони України, ворог отримав збитків на ~900 мільйонів $ — колосальна ефективність. Навіть враховуючи те, що далеко не всі «коробки» досягали своїх цілей", — каже Чмут.

За його словами, окрім безпосередньої шкоди, окупанти мусили відтягнути частину техніки ППО та РЕБ й особового складу з фронту в тил. А ще вони мали пояснювати суспільству, як виявилося, що їхня «унікальна система ППО» така дірява.

«Сюди ж і удари по заводах, що виготовляють компоненти для ракет Х-59, Х-31 та Х-35, сховище балістичних частин «Іскандерів» і багато іншого.

Ну і звісно ж це ваша інвестиція у розвиток вітчизняного виробництва подібних БПЛА. І накопичення досвіду їх експлуатації та застосування. Це про «гру в довгу», — підсумував Чмут.

гур волонтери black box українські бпла повернись живим виробництво БПЛА

Знак гривні
Знак гривні