Військово-морські сили ЗСУ отримали від Данії автономні гідрографічні комплекси (ФОТО)

Військово-Морські Сили ЗС України у рамках міжнародної технічної допомоги нещодавно отримали від уряду Королівства Данії автономні гідрографічні комплекси.

Як розповів начальник гідрографічної служби ВМС ЗС України капітан 1 рангу Роман Гончаренко в коментарі АрміяInform, цей комплекс обладнаний багатопроменевим ехолотом.

"Це безекіпажний надводний комплекс виробництва Maritime Robotics (Норвегії), спеціальне обладнання комплексу, зокрема багатопроменевий ехолот SeaBat T51, виробництва компанії Teledyne Marine (Данія), яка є одним з провідних виробників гідролокаторів та ехолотів різних типів, а також навігаційного обладнання", — розповів Гончаренко.

Апарат призначений для зйомки рельєфу дна з метою ситуаційної обізнаності підводного простору. Його можливості дозволяють, зокрема, й виявляти підводні об’єкти, що на сьогодні є неабияк важливо для військових моряків.

За словами Гончаренка, головне завдання багатопроменевого ехолота — збирати точні дані про морське дно і морське середовище. Після чого їх можна обробити та використовувати для створення та оновлення морських карт і планшетів для підтримки безпечної навігації в районі.

"Отримана батиметрична інформація дозволяє знати глибини дна з щільністю через кожен сантиметр. Відповідно, ми можемо знати наявні підводні перешкоди, вибрати правильні місця стоянки наших плавзасобів, варіанти проходу, маршрути переходів суден", — пояснює офіцер.

Гончаренко зазначив, що цей комплекс використовується насамперед в акваторіях портів та закритих водних акваторіях. Багатопроменевий ехолот дозволяє отримати інформацію від 1024 променів. Тобто фактично військові моряки отримують деталізований рельєф дна.

За словами офіцера, отримані гідрографічні комплекси посилять спроможності у вивченні морського дна, що іноді має вирішальне значення для безпеки мореплавства та захисту довкілля.

вмс зсу допомога заходу море україна-данія

Знак гривні
Знак гривні