Світ охопили протести через війну в Газі. В яких країнах мітингують найбільше і кого підтримують (КАРТИ)

Протести та публічні демонстрації – як пропалестинські, так і проізраїльські – прокотилися по всьому світу через війну в Газі.

Пропалестинські (червоним) і проізраїльські (синім) мітинги. Інфографіка: Reuters
Пропалестинські (червоним) і проізраїльські (синім) мітинги. Інфографіка: Reuters

Про це свідчать дані Проєкту даних про розташування та події збройних конфліктів (ACLED), повідомляє Reuters.

Протягом останніх тижнів пропалестинські демонстранти влаштовували акції протесту в Лондоні, Берліні, Парижі, Анкарі, Стамбулі та Вашингтоні, закликаючи до припинення вогню після інтенсивних бомбардувань і наземного вторгнення Ізраїлю, в результаті яких, за даними медичної влади Гази, загинуло понад 11 000 осіб, близько 40% з яких – діти.

Від ТЕКСТІВ: Ці цифри жертв, які The Economist вважає обґрунтованими, й відповідь на них у формі пропалестинських акцій підкріплюють думку директора Центру близькосхідних досліджень Ігоря Семиволоса про те, що Україні не слід у цьому конфлікті займати відверто проізраїльську позицію, щоб не розгубити і ту невелику підтримку за межами Заходу.

Проізраїльські протестувальники закликали звільнити заручників, захоплених ХАМАСом під час нападів на півдні Ізраїлю 7 жовтня, в результаті яких, за підрахунками ізраїльської влади, загинуло близько 1200 осіб у найсмертоносніший день в 75-річній історії Ізраїлю. Ще 240 осіб були вивезені в Газу як заручники.

Дані ACLED, які охоплюють демонстрації з 7 по 27 жовтня, свідчать, що більшість демонстрацій були мирними, але близько 5% переросли в насильство або були розігнані поліцією чи іншими службами безпеки.

Інфографіка: Reuters
Інфографіка: Reuters

Більшість зафіксованих ACLED демонстрацій – близько 86% – були пропалестинськими, тоді як незначна меншість була нейтральною, закликаючи до миру і припинення вогню, не займаючи явної проізраїльської або пропалестинської позиції.

Найбільша кількість демонстрацій, зафіксованих організацією в усьому світі, відбулася одразу після того, як 13 жовтня ізраїльські сили оборони наказали жителям Гази евакуюватися з північної половини анклаву, а також після суперечливого вибуху в лікарні "Аль-Ахлі аль-Арабі" в місті Газа 17 жовтня, який ХАМАС приписує ізраїльським військам. Ізраїль і багато західних країн рішуче заперечують твердження про відповідальність Ізраїлю за цей удар.

Протести на Близькому Сході та Африці

Тимчасом як протести в таких містах, як Лондон, Берлін і Вашингтон, привернули найбільшу увагу ЗМІ на Заході, більшість демонстрацій, зафіксованих ACLED, відбулися на Близькому Сході та в Північній Африці, переважно в ісламських регіонах, де протестувальники були в переважній більшості пропалестинськи налаштовані.

Демонстрації були особливо частими в Ємені, Ірані, Туреччині та Марокко.

Інфографіка: Reuters
Інфографіка: Reuters

Протести в Європі

По всій Європі великі міста були охоплені протестами та контрпротестами між пропалестинськими й проізраїльськими демонстрантами, деякі з яких переросли в насильство.

У Берліні, за повідомленням ACLED, сотні демонстрантів були заарештовані під час численних акцій протесту в жовтні, коли пропалестинські протестувальники зіткнулися з поліцією.

У центрі Парижа 4 листопада тисячі людей пройшли маршем, закликаючи до припинення вогню з плакатами "Зупинити цикл насильства" і "Нічого не робити, нічого не говорити – значить бути співучасником".

Французька влада заборонила деякі попередні пропалестинські зібрання через побоювання щодо громадських заворушень.

У суботу понад 300 000 пропалестинських демонстрантів пройшли маршем через центр Лондона, при цьому поліція заарештувала понад 120 осіб, намагаючись перешкодити ультраправим контрпротестувальникам влаштувати засідку на головному мітингу.

Інфографіка: Reuters
Інфографіка: Reuters

Протести у США

За даними ACLED, Сполучені Штати були "домом для найбільшої кількості контрдемонстрацій за участю протилежних проізраїльських і пропалестинських протестувальників".

Пропалестинські марші у Вашингтоні були одними з найбільших за останні роки.

В американських університетах протиборчі групи студентів-протестувальників зіткнулися в напружених протистояннях, і є повідомлення про переслідування і напади як на проізраїльських, так і на палестинських студентів.

Інфографіка: Reuters
Інфографіка: Reuters

війна в Газі палестина ізраїль карти протести

Знак гривні
Знак гривні