ЄС досяг історичної згоди щодо відновлення та захисту природи Європи

Законодавці ЄС та країни-члени уклали угоду щодо історичного закону про захист природи після пом'якшення правил, які, як стверджували критики, могли б зашкодити фермерам.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це пише The Guardian.

Закон про відновлення природи, який є одним з основних елементів Європейського зеленого курсу, змусить країни ЄС до кінця десятиліття відновити щонайменше 20% суші та морів блоку. Він містить зобов'язальні цілі щодо відновлення щонайменше 30% деградованих оселищ до того часу, з подальшим збільшенням до 60% до 2040 року і до 90% до 2050 року.

Політики запекло оскаржували положення закону на тлі бурхливої реакції на "зелену" політику на всьому континенті. Опозиція з Європейської народної партії (ЄНП), правоцентристської групи, до якої належить президент Європейської комісії та прихильниця "зеленого курсу" Урсула фон дер Ляєн, майже повністю відхилила законопроєкт під час голосування в липні.

Активісти екологічних кампаній висловили прохолодну підтримку угоді, укладеній пізно ввечері в четвер між Європейською Радою, яка представляє країни-члени ЄС, і парламентом.

"Ми раді бачити, що учасники переговорів не повністю підвели європейських громадян", – сказала Софі Рюйсшаерт, спеціаліст з питань відновлення природи BirdLife Europe.

ЄНП, найбільша політична група в парламенті, заявила, що задоволена тим, що інші групи приєдналися до її позиції. Вона зазначила, що "значні покращення" в тексті включають вилучення вимоги, яка б гарантувала, що 10% сільськогосподарських угідь мають ландшафтні елементи, такі як живоплоти й квіткові смуги, а також додавання рядка про те, що країни не зобов'язані використовувати гроші з фермерського фонду ЄС для захисту природи.

Група також домоглася кількох винятків для фермерів, включаючи "аварійне гальмування" для заморожування екологічних цілей, якщо виробництво харчових продуктів опиниться під загрозою.

"Ми вітаємо той факт, що остаточний текст цього закону має мало спільного з первинною пропозицією комісії, – сказала Крістін Шнайдер, німецький депутат Європарламенту, яка вела переговори від імені групи. – Пропозиція комісії була ідеологічно продиктована, практично нездійсненна і стала катастрофою для фермерів, власників лісів, рибалок, а також місцевих і регіональних органів влади, особливо в густонаселених районах".

Природа гине швидше, ніж будь-коли в історії людства, що має руйнівні наслідки для людей і планети, – такий висновок зробила Міжурядова науково-політична платформа з біорізноманіття та екосистемних послуг (IPBES) у своєму огляді наукових досліджень за 2019 рік. У Європі, де понад 80% оселищ перебувають у поганому стані, було запропоновано закон про відновлення природи, щоб змінити цю тенденцію і зупинити нагрівання планети.

ЄС також пов'язаний глобальними зобов'язаннями. Торік на саміті з питань біорізноманіття в Монреалі світові лідери пообіцяли захистити 30% планети до 2030 року. Сьогодні під захистом перебуває лише 17% суші та 10% морів.

Йозеф Зеттеле, ентомолог з Центру екологічних досліджень ім. Гельмгольца і колишній співголова IPBES, сказав, що переговори щодо закону стали важливим кроком вперед, "але відновлення екосистем на 20% території все ще не досягає 30% мети, узгодженої світовою спільнотою".

Він додав, що бачить "дамоклів меч" у положенні, яке дає фермерам можливість екстреного гальмування у разі загрози продовольчій безпеці. "Це свідчить про те, що досі не всі розуміють, що відновлення природи може покращити виробництво харчових продуктів в контексті трансформації сільськогосподарської системи".

Захист природи – це дешевий спосіб убезпечити людей від несприятливих погодних умов і ключовий інструмент для скорочення забруднення, що нагріває планету. За оцінками Європейської комісії, кожен євро, вкладений у відновлення земель, принесе від 8 до 38 євро (7 фунтів стерлінгів).

Закон про відновлення природи був предметом гарячої кампанії, яку вчені критикували за поширення дезінформації. На початку цього року понад 6 000 вчених підписали відкритого листа, в якому критикували противників закону за те, що він суперечить фактам, встановленим дослідженнями.

Тепер закон має бути офіційно прийнятий парламентом і Радою ЄС, після чого країни-члени ЄС повинні будуть розробити національні плани дій щодо захисту своїх середовищ існування.

екологія єс захист природи закон

Знак гривні
Знак гривні