Полонений правозахисник Буткевич зник у російській каральній системі

У російському полоні зник український правозахисник, журналіст і військовий ЗСУ Максим Буткевич, повідомляє BBC Україна.

Максим Буткевич на відеозв'язку з СІЗО у Луганську в серпні 2023-го. Після цього про нього нічого не відомо. Фото: Zona.Media
Максим Буткевич на відеозв'язку з СІЗО у Луганську в серпні 2023-го. Після цього про нього нічого не відомо. Фото: Zona.Media

З кінця серпня 2023 року про місце перебування Буткевича нічого не відомо ні його адвокату, ні батькам. Листи й посилки, надіслані до нього у СІЗО Луганська, повертаються.

Через загрозу переслідування з Росії виїхав адвокат правозахисника Олександр Федулов. Він єдиний, хто зміг побачитися з Максимом під час полону.

Зник після суду

Максим Буткевич пішов на фронт на початку вторгнення у 2022 році. До цього у нього не було військового досвіду, за винятком навчання на військовій кафедрі разом з отриманням філософської освіти.

У червні 2022 року він разом з іншими військовослужбовцями ЗСУ потрапив у полон у районі захоплених росіянами пунктів Золоте і Гірське Луганської області.

За понад рік батьки бачили сина лише кілька разів і лише на відео, які оприлюднювали російські ЗМІ. У серпні 2023 року побачили на фото. Його зробили журналісти Медіазони з засідання апеляційного суду над Максимом, який проходив у Москві.

Максим тоді перебував у Луганському СІЗО і був з судом на відеозв'язку.

"Схуд на кілька десятків кілограм. Вибито передній зуб. На питання, чи його не катують, відповів, що вже ні", – розповідає про побачене Євгенія Буткевич, матір Максима.

Після того, як у березні 2023 року фейковий суд "ЛНР" виніс вирок правозахиснику – 13 років позбавлення волі – рідні та друзі Максима сподівалися на обмін. Українських полонених іноді міняють після рішень суду. Але цього не відбулося.

У серпні 2023 року суд у Москві залишив вирок українському правозахиснику чинним. Після цього Максим Буткевич зник.

"У вересні ми отримали інформацію, що Максима перевезли. Ми не знаємо куди", – говорить Євгенія Буткевич.

Адвокат Леонід Соловйов, який захищає Максима Буткевича у суді, відправив запити про місце перебування ув’язненого і не отримав на них жодної відповіді.

"Ми вже кілька місяців не знаємо, де він. Йому не доходять листи. Сподіваємося, що розголос допоможе", – каже Євгенія Буткевич.

За інформацією батьків Максима Буткевича, адвокат Леонід Соловйов планує подавати касацію на рішення суду.

Що шиють Буткевичу росіяни

Так званий суд "ЛНР" засудив Максима Буткевича за жорстоке поводження з цивільним населенням, використання заборонених методів у ході збройного конфлікту, а також у замаху на вбивство.

За цією версією, 4 червня 2022 року у Сєвєродонецьку Буткевич вистрелив із протитанкового гранатомета по під'їзду житлового будинку, де в цей момент перебували двоє людей.

За словами Євгенії Буткевич, підрозділ Максима вирушив на фронт у середині червня. “Вони воювали біля Золотого й Гірського. Вони ніколи не були в Сєвєродонецьку”, – каже вона.

Від самого початку полону Максима Буткевича у російських ЗМІ ширяться фейки про нього. Десятки російських сайтів і соцмереж публікували новини, де його називають "бойовиком", "нацистом", “укрнацистом”, "пропагандистом" і "русофобом".

Пошук може зайняти тижні чи місяці

У правозахисній організації Amnesty International вирок Максиму Буткевичу називають "помстою з боку російської влади за його видатну правозахисну діяльність"

"Вимагаємо від російської влади негайно повідомити місце перебування Максима Буткевича і дозволити йому зв’язатися зі своєю родиною та адвокатом" – з таким зверненням 7 листопада виступив в.о. регіонального директора Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв.

Родина та правозахисники стурбовані його долею та здоров’ям.

“Погіршується зір, пам'ять", – описував у серпні Максим Буткевич свій стан у російській в'язниці. За його словами, частина щоденних практик порятунку – це перераховувати подумки рідних і близьких.

У Росії поширена практика переміщення ув’язнених у нелюдських умовах за сотні чи тисячі кілометрів, зазначають в Amnesty International.

"Пошук людей може зайняти тижні, іноді місяці, протягом яких рідні й адвокати не отримують жодної інформації", – розповіли у правозахисній організації.

Нагадаємо, у жовтні Максим Буткевич став лауреатом спеціальної відзнаки нагороди імені Анни Франк від посольства Нідерландів у США. Нею нагороджують людей за вагомий внесок у захист прав людини, боротьбу з антисемітизмом, расизмом та мовою ворожнечі.

полон сфабриковані справи колонія буткевич правозахисники

Знак гривні
Знак гривні