Хто винен у загибелі 13 людей, серед яких письменниця Амеліна. Ґрунтовне розслідування атаки на Краматорськ і Біленьке 27 червня 2023-го

Truth Hounds презентували розслідування «Вам платити: ідентифікація винних у ракетному ударі по Краматорську та Біленькому 27 червня 2023 року». ТЕКСТИ публікують ключові фрагменти розслідування.

Наслідки влучання ракети в Краматорську. Фото зроблене 27.06.2023 р. о 19:48.  Джерело: Truth Hounds
Наслідки влучання ракети в Краматорську. Фото зроблене 27.06.2023 р. о 19:48. Джерело: Truth Hounds

Команда документаторів та розслідувачів встановила, що напад завдала 47-а ракетна бригада 8-ої загальновійськової армії ЗС РФ під командуванням полковника Віталія Бобиря, застосувавши крилаті ракети “Іскандер-К”. Цю атаку слід кваліфікувати як воєнний злочин у вигляді невибіркового нападу.

Для встановлення цих даних Truth Hounds зібрали 22 свідчення очевидців та потерпілих, зокрема тих, кого до цього не опитували взагалі, а також дослідили характер руйнувань та місць влучання під час польової місії та провели OSINT-розвідку.

Підготовлено дві версії розслідування, одна із яких містить додаткові деталі та призначена для українських органів правопорядку.

Встановлення типу зброї та виконавців атаки

27 червня 2023 року о 19:32 по місту Краматорськ та о 19:33 по прилеглому до нього селищу Біленьке в Донецькій області було завдано подвійного ракетного удару. Як наслідок, 13 осіб загинуло, ще понад 60 — було поранено. Серед загиблих — документаторка Truth Hounds та членкиня українського ПЕН Вікторія Амеліна.

На основі аналізу характеру пошкоджень приміщення закладу “Ria Lounge” в Краматорську, параметрів вирви в селищі Біленькому, а також знайденого в ній фрагменту боєприпасу, свідчень очевидців та інших специфічних ознак — Truth Hounds довели, що ЗС РФ здійснили цю атаку, застосувавши крилаті ракети “Іскандер-К”.

Порівняльна таблиця уламків від “Іскандер-К”. Салатовим квадратом виділено уламок, знайдений у Біленькому.
Порівняльна таблиця уламків від “Іскандер-К”. Салатовим квадратом виділено уламок, знайдений у Біленькому.

Встановлені факти свідчать про те, що запуск ракет відбувався з південно-східного щодо населених пунктів напрямку — району, що перебуває в зоні відповідальності Південного військового округу ЗС РФ. До його складу входять чотири підрозділи, що мають на озброєнні оперативно-тактичні комплекси “Іскандер”. Однак, проаналізувавши місця їхнього перебування та напрямки ведення бойових дій на момент здійснення атаки, список можливих виконавців вдалося скоротити до одного підрозділу — 47-ої ракетної бригади 8-ої загальновійськової армії Збройних сил Російської Федерації, командування якою здійснює полковник Віталій Бобирь.

Напрямки підльоту ракет до цілей
Напрямки підльоту ракет до цілей
Командир 47-ої бригади (в/ч 52453) — полковник Бобирь Віталій Вєніаміновіч (у сюжеті новин його прізвище помилково написане через літеру “а”)
Командир 47-ої бригади (в/ч 52453) — полковник Бобирь Віталій Вєніаміновіч (у сюжеті новин його прізвище помилково написане через літеру “а”)

Наявність законних військових цілей

Після опитування десяти очевидців та постраждалих з-поміж відвідувачів закладу та чотирьох співробітників “Ria Lounge”, які були на робочій зміні в день атаки, було встановлено, що в той день в кафе тривалий час на організованому приватному заході перебували до 40 військовослужбовців одного з підрозділів ЗСУ, включно з представниками його командування.

Захід був запланований за місяць до дня проведення і розділений на дві частини: візит перших відвідувачів з-поміж військовослужбовців був запланований на 13:00, а друга група мала прибути о 19:00. В обох випадках йшлося про групи по 20 осіб кожна. Однак не всі свідки були одностайні в тому, що друга група військових, що мала прибути ввечері, взагалі з’явилась того дня у закладі. Паралельно, в той самий час, ще один захід мав проводитися в селищі Біленькому, в місцевому закладі “Лагуна”, який розташований на розі вулиць Бєляєва та Софіївської. Друга ракета влучила за десять метрів від цього закладу.

У своєму розслідуванні Truth Hounds продемонстрували, що в день нападу відсоток військовослужбовців був високим: більшість опитаних одностайні в тому, що в основному залі “Ria Lounge” половину від загальної кількості відвідувачів становили українські військові. Крім того, як уже зазначалось, в день атаки в кафе були заплановані два урочисті заходи для військових в підвальному приміщенні ресторану. Зважаючи на те, що саме інформація про урочистості могла бути відома росіянам, можна обґрунтовано припустити, що у РФ могли бути підстави вважати ресторан “Ria Lounge” та кафе “Лагуна” легітимними об’єктами атаки.

Наслідки влучання ракети в Краматорську
Наслідки влучання ракети в Краматорську
Наслідки влучання ракети в Біленькому
Наслідки влучання ракети в Біленькому

Юридична кваліфікація

Попри присутність великого відсотка українських військовослужбовців серед відвідувачів “Ria Lounge” у вечір нападу, цю подвійну атаку на Краматорськ і Біленьке слід кваліфікувати як воєнний злочин у вигляді невибіркового нападу, зазначають автори розслідування.

МГП не лише забороняє напади, спрямовані на цивільні об’єкти. Забороненими також є невибіркові напади, які супутньо потягнуть за собою “втрати життя серед цивільного населення, поранення цивільних осіб та шкоду цивільним об'єктам, або те й інше разом, які були б надмірними щодо конкретної й безпосередньої воєнної переваги.

Об’єкт, який було уражено, був розташований у густонаселеному районі великого міста та використовувався як цивільними, так і військовими. Єдиними об’єктами, ураження яких могло бути законним, були українські військовослужбовці. Той факт, що ціль атаки була не статичною, а рухомою, мав змусити атакувальника здійснювати ретельний контроль за ціллю. Однак цього, як з’ясували розслідувачі Truth Hounds, росіяни не зробили.

Факт застосування крилатої ракети, зброї з високою руйнівною силою, свідчить, що виконавець знав про можливі наслідки й не бажав уникати надмірної шкоди, яку могла завдати (і таки завдала) ця атака.

"Політ ракети, як було продемонстровано в розслідуванні, тривав приблизно 18 хвилин. Це дає змогу констатувати, що виконавці атаки на Краматорськ не мали контролю за ціллю між моментом запуску і влученням, а отже не могли достеменно знати, чи будуть іще військовослужбовці в приміщенні і хто саме постраждає від удару. Зрештою так і вийшло, число задокументованих втрат серед військовослужбовців не перевищує двох людей.

З огляду на значну руйнівну силу крилатих ракет, застосовуваних проти обʼєкта, розташованого в густонаселеному районі великого міста, а також враховуючи відсутність контролю за ціллю у проміжок між запуском ракети й моментом удару, Truth Hounds дійшли висновку, що атакувальник знав і не бажав уникати надмірної шкоди цивільним, яку могла завдати та, зрештою, завдала ця атака.

Комбінуючи широку зону ураження крилатих ракет з відсутністю контролю за ціллю з боку виконавців нападу, можна констатувати, що атаки на ресторан “Ria Lounge” та кафе “Лагуна” є невибірковими за своєю суттю", — підсумовується у розслідуванні.

Повністю розслідування можна прочитати за посиланням.

іскандер воєнні злочини рф краматорськ розслідування

Знак гривні
Знак гривні