Нова загроза на фронті: російський "Ланцет" навчився вражати захищені антидроновими сітками цілі

Росіяни почали застосовувати нову версію безпілотника “Ланцет”, від якого не захистять протикумулятивні решітки та антидронові сітки.

Про це повідомляє Мілітарний.

Російські окупанти опублікували відео атаки української бойової машини ударним безпілотником “Ланцет”. Особливістю стало те, що дрон уразив ціль, вибухнувши в кількох метрах від неї.

"На покадровій зйомці можна побачити, що він спрацьовує не долетівши до броні, як це було раніше. Це може бути підтвердженням початку застосування на передовій російських дронів з дистанційним підривом.

В момент наближення до об'єкта на необхідну відстань дрон ініціює бойову частину. Сформований вибухом кумулятивний струмінь пролітає останні метри та уражає ціль.

Таке технічне рішення дозволяє розв'язати проблему з антидроновими сітками, у яких безпілотники старих моделей з ударним підривачем нерідко плутаються та не спрацьовують", – пише видання.

Віддалення точки вибуху від об'єкта ураження на кілька метрів ніяк не знижує пробивні якості боєприпасу. Наразі невідомо, чи застосовує дрон стару кумулятивну бойову частину КЗ-6 або ж отримав аналогічну з “ударним ядром”, зазначається у публікації.

Для ініціації бойової частини у потрібний момент безпілотник оснащений лідаром, який використовує дві оптичні камери для вимірювання відстані до об'єкта.

Лідар поряд з оптичним модулем безпілотника “Ланцет”. Фото: mil.in.ua
Лідар поряд з оптичним модулем безпілотника “Ланцет”. Фото: mil.in.ua

"Наразі дієвих засобів захисту від ударних дронів, окрім потужних засобів радіоелектронної боротьби на зразок “Буковелі”, немає. Тому поява дронів, що здатні обійти “сітки”, є вкрай поганою новиною.

Втім, окрім технічних рішень все ще можливо зберегти техніку та ефективно працювати використовуючи засоби маскування та нові тактики", – зазначає мілітарний портал.

Роботу “Ланцетів” поблизу можна помітити завдяки аналізаторам спектра радіочастот. Крім того, підготовку до використання російських ударних дронів, а також їх запуск можна простежити за специфічними змінами на полі бою.

Як повідомляє Сергій Флеш, нинішні версії “Ланцетів” не мають захисту модуля навігації від засобів радіоелектронної боротьби. Тому росіяни перед запуском відключають свій РЕБ на частотах GPS, щоб не заважати роботі своїх дронів.

сітки реб ланцет протидія дронам

Знак гривні
Знак гривні