Росія намагається повернути продане озброєння: до яких країн звертається, – WSJ

Росія намагається повернути частину озброєнь, які вона експортувала до таких країн, як Пакистан, Єгипет, Білорусь і Бразилія, намагаючись поповнити величезні запаси, що витрачаються на війну в Україні.

Росія втратила на війні в Україні сотні вертольотов. Фото: GUILLAUME BINET/MYOP FOR THE WALL STREET JOURNAL
Росія втратила на війні в Україні сотні вертольотов. Фото: GUILLAUME BINET/MYOP FOR THE WALL STREET JOURNAL

Про це пише The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що у квітні минулого року делегація російських чиновників, яка відвідала Каїр, попросила президента Єгипту Абдель Фаттаха аль-Сісі повернути понад сотню двигунів з російських вертольотів. Сісі погодився, і постачання близько 150 двигунів, ймовірно, почнуться наступного місяця, кажуть джерела WSJ.

Росія заявила, що в обмін на це вона пробачить заборгованість Єгипту і продовжить надавати йому допомогу у вигляді критично важливих поставок пшениці. Якщо Єгипет відмовиться, Росія пригрозила відкликати своїх радників з питань збройової промисловості. РФ тримає в Єгипті кілька сотень таких радників.

"Ці переговори були частиною ширших спроб Росії звернутися за допомогою до своїх давніх клієнтів, які десятиліттями купували російські літаки, ракети й системи протиповітряної оборони, що зробило Москву другим за величиною експортером озброєнь у світі.

Протягом року Росія вела переговори з офіційними особами з Пакистану, Білорусі та Бразилії, намагаючись придбати двигуни для російських ударних і транспортних вертольотів, які її війська втратили від української оборони на початку війни", – йдеться у статті.

В інших випадках Росія пожертвувала частиною свого прибуткового бізнесу з експорту озброєнь на потреби війни, перенаправляючи зброю, призначену для Індії та Вірменії, на лінію фронту в Україні, зазначили WSJ експерти.

Намагання поповнити свій арсенал шляхом експортних реквізицій і викупу збігається з нарощуванням Росією власного виробництва боєприпасів, запчастин і систем озброєнь. Російська військова машина також отримала більше боєприпасів від партнерів, зокрема з Північної Кореї.

Читайте також: Значне посилення армії РФ. Скільки артилерійських снарядів передала Росії Північна Корея, – розслідування

"Потреба Росії в озброєннях також вплинула на її експорт, що в деяких випадках призвело до зриву угод, особливо щодо систем озброєнь для сухопутних військ. Торік російський експорт озброєнь, ймовірно, сягнув лише 8 мільярдів доларів, що майже вдвічі менше, ніж у 2021 році, коли він становив 14,5 мільярда доларів", – пише WSJ.

Росія також намагається повернути щонайменше чотири двигуни від вертольотів Мі-35М, які вона раніше продала Пакистану. Крім того, Москва звернулася до Бразилії з проханням викупити 12 двигунів від військових вертольотів Мі-35М, які Бразилія вивела з експлуатації минулого року.

Білорусь продала шість двигунів для важких транспортних вертольотів Мі-26 назад до Москви, повідомило джерело WSJ.

Видання нагадує, що лише за перші тижні великої війни Росія втратила понад 100 гелікоптерів. За даними Генштабу ЗСУ, втрати РФ у вертольотах наразі становлять 324 одиниці.

втрати ворога вертольоти знищена техніка рф зброя рф

Знак гривні
Знак гривні