Вступ України до ЄС: Єврокомісія вказує на відключені телеканали і державний контроль над медіапростором

У звіті Європейської комісії щодо виконання Україною умов для початку переговорів про вступ до Євросоюзу наголошується на необхідності відновити незалежний плюралістичний медіаландшафт.

Фото: ОП
Фото: ОП

Про це йдеться у звіті Європейської комісії щодо виконання Україною умов для початку переговорів про вступ до Європейського Союзу.

"У наступному році Україна має … розробити дорожню карту для підтримки відновлення плюралістичного, прозорого та незалежного післявоєнного медіаландшафту", – зазначається в документі.

У звіті нагадують, що у березні 2022 року, в умовах воєнного стану, президент Зеленський підписав указ про єдину інформаційну політику шляхом об'єднання мовлення всіх загальнонаціональних телеканалів в єдину інформаційну платформу.

"Це рішення призвело до розширення державного контролю над мовленням та деяких обмежень. Деякі ЗМІ вважають ці обмеження непропорційними. Аналогічним чином, виключення трьох приватних (опозиційних) телеканалів з ефіру (тоді як канали продовжують працювати та залишаються доступними іншими способами) критикувалося опозицією з тих самих підстав", – пише Єврокомісія у звіті.

Читайте також: У Зеленського пояснили, чому "канали з пулу Порошенка" вимкнули з цифрового ефіру. У «Еспресо» відповіли

У документі наголошується, що "початок російської загарбницької війни глибоко вплинув на медіаландшафт, і пріоритетом уряду має бути забезпечення відновлення повного медіаплюралізму та чіткої прозорості медіавласності, беручи до уваги міркування безпеки".

Читайте також: Відключення телеканалів “Прямий”, “Еспресо” та “5 канал” є політичною цензурою

Рішення Єврокомісії щодо України

8 листопада Європейська комісія рекомендувала державам ЄС розпочати переговори про вступ з Україною. Але, як заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, Київ має виконати частину ще не втілених реформ.

Фон дер Ляєн сказала, що Україна виконала понад 90% рекомендацій, висунутих ЄК разом із наданням Україні кандидатського статусу.

Як пише ЄП, у звіті, оприлюдненому ЄК, сказано, що Комісія рекомендує, аби Рада ухвалила переговорну рамку, після того як Україна:

- ухвалить запропонований урядом закон про збільшення штатної чисельності Національного антикорупційного бюро України;

- виключить із закону про запобігання корупції положення, які обмежують повноваження НАЗК щодо перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, та обмеження повноважень НАЗК щодо перевірки майна, придбаного декларантами до вступу на державну службу, без шкоди правилам, що застосовуються до забезпечення національної безпеки під час війни;

- прийме закон, який врегулює лобіювання за європейськими стандартами, як частину антиолігархічного плану дій;

- прийме закон, що стосується решти рекомендацій Венеційської комісії від червня 2023 року та жовтня 2023 року, пов’язаних із Законом про національні меншини, а також врахує рекомендації Венеційської комісії, пов’язані із законами про державну мову, медіа та освіту.

цензура медіапростір євроінтеграція

Знак гривні
Знак гривні