2023-й cтане найтеплішим роком за всю історію спостережень, у 2024-му може бути ще спекотніше – вчені

Поточний рік, ймовірно, стане найтеплішим, ніж будь-який інший рік за всю історію спостережень.

Лісові пожежі в Каліфорнії. . Фото: Noah Berger, AP
Лісові пожежі в Каліфорнії. . Фото: Noah Berger, AP

Про це заявили кліматологи програми "Коперник", пише The Guardian.

"Ми можемо майже з упевненістю сказати, що 2023 рік буде найтеплішим роком за всю історію спостережень, і в цей час він на 1,43°C перевищує середній доіндустріальний показник", – сказала Саманта Берджесс, заступниця директора Служби зміни клімату програми "Коперник".

Вчені "Коперника" виявили, що минулий місяць був найспекотнішим жовтнем за всю історію спостережень у світі, з температурою на 1,7°C вищою, ніж, як вважалося, була середня температура жовтня в кінці 1800-х років.

Акшай Деорас, дослідник метеорології з Університету Редінга, сказав, що глобальне потепління через збільшення викидів парникових газів та Ель-Ніньйо в тропічній частині Тихого океану дуже сильно б'є по планеті.

"Страшно бачити, що глобальна температура з червня 2023 року набагато тепліша, ніж у другій половині 2015 року, коли Ель-Ніньйо був набагато сильнішим, – сказав Деорас. – Наша планета продовжує проходити через сумні віхи своєї метеорологічної історії, і не буде дивним побачити нові рекорди в наступні місяці".

Рекордна спека минулого місяця приголомшила вчених. Вони очікують, що екстремальні температури були спричинені потужною сумішшю забруднення парниковими газами, поверненням природного погодного явища Ель-Ніньйо та кількома іншими факторами, включно зі зниженням рівня сірки та виверженням вулкана в Тонга.

У середу Всесвітня метеорологічна організація заявила, що нинішній Ель-Ніньйо, як очікується, триватиме щонайменше до квітня 2024 року. Оскільки наслідки цього явища зазвичай проявляються через рік після його формування, експерти кажуть, що, ймовірно, 2024 рік буде ще спекотнішим.

Програма "Коперник" виявила, що середня глобальна температура в період з січня по жовтень 2023 року була найвищою за всю історію спостережень. Вона на 0,1°C перевищила середню за 10 місяців 2016 року, який є нинішнім рекордсменом найспекотнішого року.

глобальне потепління зміни клімату спека

Знак гривні
Знак гривні