Викраденого з Маріуполя 17-річного Богдана росіяни не відпускають в Україну і хочуть відправити в армію

17-річного Богдана Єрмохіна з Маріуполя російські окупанти незаконно депортували у Росію у 2022 році й віддали в прийомну сім’ю. Хлопець двічі намагався втекти в Україну, його ловили та робили пропагандистські ролики, ніби це провокації СБУ.

Через три тижні Богдану виповниться 18 років, і він вже отримав повістку  на медкомісію. Він дуже хоче в Україну, сказав про це 26 жовтня особисто на зустрічі російському омбудсмену Тетяні Москальковій, вона пообіцяла, що його відпустять. Але цього так і не сталося.

Адвокатка Богдана Єрмохіна Катерина Бобровська оприлюднила заяву про справу Богдана для преси, яку ТЕКСТИ публікують у повному обсязі.

Богдан Єрмохін. Скріншот з відео
Богдан Єрмохін. Скріншот з відео

Справа Богдана Єрмохіна, одного з 31 дитини, які були незаконно вивезені з Маріуполя до Росії.

Мене звати Катерина Бобровська, я – адвокат Богдана Єрмохіна, 17-річного підлітка з Маріуполя, який був вивезений до Росії проти його волі у травні 2022 року.

Богдан Єрмохін був вивезений російськими військами з Маріуполя до окупованого Донецька, а потім доставлений до реабілітаційного центру "Поляни" в Московській області. Він був однією з 31 дитини, яку показали по російському державному телебаченню, коли табір відвідала уповноважений Путіна з прав дитини Марія Львова-Бєлова (Міжнародний кримінальний суд видав ордер на її арешт і на арешт президента Путіна за звинуваченням у незаконній депортації українських дітей до Росії).

Батьки Богдана померли, коли йому було 8 років, і відтоді він жив у прийомній сім'ї. Попри те, що Богдан має законного опікуна в Україні, наприкінці липня 2022 року його віддали під опіку в Росію, в сім'ю ветерана російсько-чеченської війни Ірини Рудницької.

Незабаром після цього він звернувся до мене з проханням допомогти йому повернутися в Україну. Я озвучила його прохання під час слухань у Конгресі США 19 квітня 2023 року, коли українська делегація розповідала про випадки тисяч українських дітей, насильно вивезених до Росії.

З липня 2022 року Богдан зробив кілька невдалих спроб повернутися в Україну. Він досі перебуває під опікою в Росії, попри те, що має законного опікуна в Україні. Йому також видали російський паспорт. 19 листопада Богдану виповнюється 18 років і він буде вважатися повнолітнім, згідно з російським законодавством.

Під час своєї останньої пресконференції 16 жовтня 2023 року Марія Львова-Бєлова заявила, що дитина сама обирає, чи хоче вона залишатися громадянином Росії, чи обирає українське громадянство по досягненню повноліття. Вона також зазначила, що повернення дітей в Україну та возз'єднання сімей є пріоритетом для Росії. Львова-Бєлова також заявила, що Росія готова повертати дітей, але Україна не звертається до її відомства з відповідними проханнями.

24 жовтня 2023 року Богдан Єрмохін зустрівся з уповноваженою з прав людини в Росії Тетяною Москальковою разом зі своєю російською прийомною матір'ю Іриною Рудницькою. Під час цієї зустрічі Москалькова запитала його, чи хоче він повернутися в Україну і жити зі своєю сестрою, яка є його законним опікуном.

Богдан відповів "так".

Ми з сестрою Богдана надали всі необхідні документи, які підтверджують, що він і його сестра є кровними родичами, а також документи, які підтверджують, що вона є його законним опікуном. Всі документи завірені нотаріально і мають апостиль (офіційне свідоцтво, видане урядом, яке додається до документів для забезпечення їх визнання при пред'явленні в іншій країні). Також є його український внутрішній паспорт та український закордонний паспорт.

Однак, всупереч тому, що всі необхідні документи були подані, Росія продовжує утримувати Богдана і не відпускає його. У розмові зі мною Богдан заявив, що Марія Львова-Бєлова не має наміру повертати його в Україну.

Хоча Богдану ще 17 років, він вже отримав повістку про необхідність з'явитися до військового комісаріату Московської області 19 грудня 2023 року.

У мене немає жодних сумнівів щодо планів Росії. Коли Богдану через три тижні виповниться 18 років, він більше не буде вважатися дитиною, і дуже ймовірно, що його відправлять до російської армії.

Ситуація, що склалася навколо Богдана, є ще одним доказом невиправданого зволікання Росії з репатріацією українських дітей.

Я публікую цю заяву, щоб привернути вашу увагу до жахливої ситуації, в якій опинився Богдан Єрмохін, і закликати російську владу негайно репатріювати його в Україну.

депортація дітей повернення дітей воєнні злочини рф

Знак гривні
Знак гривні