ООН оголосила про глобальний план боротьби з дезінформацією: що він передбачає

ООН оголосила про план боротьби з дезінформацією, оскільки глобальне опитування показало, що люди особливо занепокоєні її впливом на вибори.

Джерело ілюстрації: zn.ua
Джерело ілюстрації: zn.ua

Про це пише The Guardian.

Понад 85% людей стурбовані впливом дезінформації в інтернеті, а 87% вважають, що вона вже завдала шкоди політиці їхніх країн, згідно з глобальним опитуванням. Водночас Організація Об'єднаних Націй оголосила про план боротьби з цим явищем.

Серйозні ризики

Одрі Азуле, генеральна директорка ЮНЕСКО – органу ООН з питань культури, заявила журналістам у понеділок, що неправдива інформація та мова ворожнечі в Інтернеті – прискорена і посилена соцмережами – становить "серйозні ризики для соціальної згуртованості, миру і стабільності".

Азуле заявила, що регулювання є терміново необхідним "для захисту доступу до інформації... і водночас для захисту свободи вираження поглядів і прав людини", презентуючи "план управління" для урядів, регуляторних органів і платформ.

Що показало опитування

Опитування, проведене на замовлення ЮНЕСКО в 16 країнах, де наступного року відбудуться національні вибори, в яких візьмуть участь 2,5 мільярда виборців, показало, наскільки нагальною стала потреба в ефективному регулюванні, зазначає організація.

Опитування, проведене соціологічною компанією Ipsos серед 8000 осіб у таких країнах, як Австрія, Хорватія, США, Алжир, Мексика, Гана та Індія, показало, що 56% інтернет-користувачів отримують новини переважно з соціальних мереж, що набагато більше, ніж з телебачення (44%) або сайтів ЗМІ (29%).

Соціальні мережі були основним джерелом новин майже в кожній країні, попри те, що довіра до інформації, яку вони надавали, була значно нижчою, ніж до традиційних ЗМІ: 50% проти 66% для телебачення, 63% для радіо та 57% для медіасайтів і застосунків.

У всіх 16 країнах 68% респондентів заявили, що соціальні мережі є місцем найбільшого поширення фейкових новин, випереджаючи застосунки для обміну повідомленнями (38%), і це переконання "переважає в усіх країнах, вікових групах, соціальному походженні та політичних уподобаннях".

Читайте також: Закриті канали й дезінформація. Пріоритет Кремля — схилити США на свій бік

Переважна більшість респондентів розглядали дезінформацію як конкретну загрозу: 85% заявили, що вони стурбовані її впливом. Вісімдесят сім відсотків сказали, що дезінформація вже мала значний вплив на національне політичне життя і відіграватиме певну роль на виборах 2024 року.

Мова ворожнечі також була визнана широко поширеною: 67% респондентів заявили, що бачили її в інтернеті (і 74% респондентів у віці до 35 років). Переважна більшість (88%) заявили, що уряди та регуляторні органи мають розв'язувати обидві проблеми, а 90% також хотіли б, щоб платформи вживали заходів.

"Люди дуже стурбовані дезінформацією в усіх країнах і соціальних категоріях – незалежно від віку, освіти, місця проживання, – сказав Матьє Галлар з Ipsos. – Вони особливо стурбовані під час виборів і хочуть, щоб усі сторони боролися з нею".

План боротьби

ЮНЕСКО заявила, що її план, заснований на семи ключових принципах, з'явився в результаті консультаційного процесу, який вона назвала "безпрецедентним" в системі ООН, спираючись на більш ніж 10 000 пропозицій від 134 країн протягом 18-місячного періоду.

Гільєрме Канела де Соуза Годой, голова секції ЮНЕСКО з питань свободи вираження поглядів, зазначив, що понад 50 країн вже регулюють соціальні медіа, але часто не відповідно до міжнародних норм свободи слова та прав людини.

За його словами, керівні принципи являють собою "сильний план, заснований на підході, заснованому на правах людини, покликаний інформувати й надихати уряди та регуляторні органи", додавши, що кілька африканських і латиноамериканських країн вже висловили зацікавленість у них.

Читайте також: Китай витрачає мільярди на поширення російської дезінформації про Україну, – The Guardian

Принаймні одна велика платформа заявила органу ООН, що складається зі 194 членів, що вона віддала б перевагу послідовній глобальній системі управління, а не збільшенню кількості національних і регіональних систем, повідомила ЮНЕСКО. Вона планує організувати Всесвітню конференцію регуляторів у 2024 році.

Вона заявила, що сім ключових принципів повинні бути дотримані для того, щоб вплив на права людини став "компасом для прийняття рішень на всіх етапах і всіма зацікавленими сторонами".

Незалежні і добре забезпечені ресурсами державні регулятори мають бути створені повсюдно, зазначає ЮНЕСКО, і повинні тісно співпрацювати як частина ширшої мережі, щоб запобігти використанню цифровими організаціями переваг національних регуляторних розбіжностей.

Платформи повинні ефективно і масштабно модерувати контент у всіх регіонах і на всіх мовах, а також бути "підзвітними та прозорими щодо алгоритмів". Регулятори й платформи також мають вживати більш рішучих заходів – включаючи оцінку ризиків, маркування контенту і більшу прозорість політичної реклами – під час виборів і кризових ситуацій, таких як збройні конфлікти і стихійні лиха, заявили в ЮНЕСКО.

Читайте також: ТЕКСТИ представили у Варшаві свої дослідження російської пропаганди і дезінформації

дезінформація оон опитування

Знак гривні
Знак гривні