Загибель бійців 128 бригади від ракети під час нагородження: які висновки слід зробити

3 листопада російські військові завдали удару ракетою "Іскандер-М" по бійцях 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади в одному з прифронтових сіл Запорізької області.

Скріншот удару з фейсбук-сторінки Соломії Бобровської
Скріншот удару з фейсбук-сторінки Соломії Бобровської

Реакція влади

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що доручив провести перевірку за фактом загибелі захисників зі 128-ї бригади.

«Наш ворог — підступний терорист. Маємо докласти всіх зусиль, щоб захистити наших людей і дати всі чесні відповіді рідним і близьким загиблих воїнів», — сказав Умєров.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що це «трагедія, якої можна було уникнути», й зараз з’ясовують, хто і які віддавав розпорядження. Зареєстрували кримінальне провадження.

Заява 128-ї бригади

128-ма окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада офіційно прокоментувала удар Росії по українських військовослужбовцях в одному з прифронтових сіл Запорізької області під час святкового шикування.

«Ракетний удар підступного ворога забрав життя 19 бійців 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади… Загинули кращі наші бійці… Висловлюємо щирі співчуття їхнім рідним і обіцяємо відомстити за побратимів у 100-кратному розмірі», — ідеться в заяві.

У бригаді зазначили, що зараз триває ретельна перевірка всіх обставин трагедії, й закликали не поширювати неперевірену інформацію до її завершення.

Які висновки слід зробити

Народна депутатка, членкиня комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Соломія Бобровська наголосила, що для того, щоб така трагедія не потворилася у майбутньому, слід винести низку висновків.

"Є уроки, які ми засвоюємо у цій війні не з першого разу через великий біль, втрати та горе. Тут вже немає ніяких слів і логічних пояснень.

Фіксацію збору наших хлопців чітко здійснив ворожий БПЛА.
Звісно, зроблю звернення на бригаду і на Сухопутку з приводу розслідування, але ця трагедія має покласти край збору військовослужбовців на всі заходи, окрім бойових", — написала Бобровська.

В ефірі Радіо NV вона також зазначила, що, на жаль, такий урок для нас росіян роблять не вперше.

"У березні минулого року, коли починали бити по 79 бригаді, пам'ятаємо, казарми, коли були удари по Десні, коли були удари по полігону біля Львова.

І це тепер, до речі, доведено, що це був умисний удар, підготовлений, і це була агентурна робота.

Як би не хотів кожен з нас — тих, хто долучений до війська, тих, хто волонтерить, тих, хто їздить зі співами — але не можна збирати людей, або збирати в виключно мінімальній кількості між собою для проведення якихось подібних заходів", — сказала Бобровська.

Народна депутатка також зауважила, що зараз у соцмережах поширюється чи то спекуляція, чи правда про командира 128-ї бригади, і цю інформацію слід ретельно перевірити.

"Дуже нехороші йдуть відгуки про нього і його попередню діяльність, щоб це також факти були встановлені, і подібні люди не мали права обіймати посади командирів бригад чи командирів батальйонів. Адже саме вони фактично стають і спричиняють колосальні наслідки і трагедій, і біди. Окрім того, що ми втратили найкращих, які були для нагородження представлені, це також і трагедії для сімей.

Відповідно, цей урок, який став публічним, напевно, поза бажанням самої бригади, тому що часто ми знаємо, як приховують подібні речі, або є для цього така тенденція — говорити з суспільством як з маленькими дітьми, то такий вже очевидний публічний факт має привести не лише до відповідальності відповідних осіб, а й до чітких заборон в Збройних силах або Силах оборони до такого", — наголосила Бобровська.

На її думку, було б дуже добре, щоб міністр оборони, який пообіцяв розібратися у цій ситуації, вийшов публічно з прізвищами, наслідками й результатами по цьому розслідуванню: "Тому що закривати все військовою таємницю – це, звичайно, важливо, але є певні речі, на які суспільству треба відповідати чесно. І я вважаю, що такий крок був би правильний, і це була б правильна практика нового міністра".

Щодо того, чи прописана заборона на проведення масових заходів на лінії фронту, Бобровська сказала, що знає про негласну практику і накази командирів.

"Є в дуже багатьох частинах, якщо не більшості, як-от неповернення у постійний пункт дислокації у зв'язку з очевидним тим, що це, наприклад, точка удару або загроза для життя військовослужбовців.

Це поширена практика між командирами. І це правильна позиція, як би хтось чогось не хотів. І я все ж таки маю надію, що письмово це десь є прописано. Але у нас все може бути ідеально на папері, але є проблема з імплементацією.

Це означає, що для кожного командувача роду й виду сил, Сил прикордонної служби, Служби безпеки, всіх, хто воює, має бути чіткий інструктаж, чіткий брифінг, чітка заборона, здоровий глузд, зрештою.

Імплементація повинна бути покладена на командирів підрозділів і спущена від командувачів. Тому що це просто постріл собі в голову. Ми даємо ворогу підстави показувати свої, на жаль, невідповідальні кроки.

Я вже мовчу, звичайно, про те, що безпілотник залетів на 25 кілометрів, про роботу їхніх спроможностей, нашого РЕБу і нашої протидії.

Уже зараз, я думаю, що ми мусимо так запитати й через деякий час повернутись до цієї теми й спитати, власне, які висновки були зроблені", — наголосила Бобровська.

фронт 128 бригада заходи безпеки ракетний удар втрати зсу

Знак гривні
Знак гривні