Том Купер: росіяни розпорошують свої наступальні дії, біля Вугледара зазнали тяжких втрат

Військовий експерт Том Купер у свіжому звіті аналізує найгарячіші ділянки фронту й гнівається через «злочинну тупість», що призвела до удару по українських воїнах під час нагородження.

Знищена російська техніка. Фото: Генштаб ЗСУ
Знищена російська техніка. Фото: Генштаб ЗСУ

Купʼянськ – Сватове – Кремінна… за останні кілька днів повідомляли про кілька російських атак, деякі з них – доволі потужні. Але жодна з них не мала серйозного успіху. По суті, як уже неодноразово йшлося, ВСРФ втратили здатність до проведення серйозних наступальних операцій. Менше з тим, у них досі є купа військ та зброї…

Роботине… кілька повідомлень про нові українські штурми: багато підтверджень важких втрат серед росіян, але без доказів нових просувань. Наскільки мені відомо, ґрунт наразі розмитий, тож і можливостей [для просувань] не багато, насправді.

Авдіївка… рештки російського «шверпункта» [нім. точки сконцентрованого удару – перекл.]: за останні кілька днів ВСРФ без упину йшли на штурми, однак не завоювали нових територій. ЗСУ мали кілька «кризових ситуацій», але подолали їх усі та відкинули росіян назад на схід від залізничного насипу північніше містечка. Усі російські штурми Тоненького та Сєверного, розташованих на захід від містечка, було відбито, і це – добрі новини.

Дещо критичнішою є ситуація на північних околицях Первомайського, однак я гадаю, ЗСУ і з нею впораються. 1 та 2 листопада ЗСУ провели локальну контратаку на північному фланзі російського наступу (десь за 3 км на північ/південний захід від Красногорівки), поставивши під загрозу російські шляхи постачання, однак це не сильно вплинуло на ситуацію загалом. У цьому районі надто багато російських військ і надто мало українських боєголовок та куль, яких не вистачає на всіх росіян.

Обрахунок російських втрат у штурмах Авдіївки наразі – геть непроста задача. Знімаю капелюха перед усіма, хто намагається цим займатися…

Читайте також: "Найдорожчий російський наступ з початку війни". Достовірна оцінка втрат техніки росіян під Авдіївкою (ФОТО, ВІДЕО)

Марʼїнка… як і минулої осені та зими, росіяни знову намагаються «зрізати» кути й виступи лінії фронту в цій частині України – і відсунути ЗСУ від критично важливого залізничного зʼєднання між Донецьком та Маріуполем (ця залізниця досі не працює, бо до неї добре дістає артилерія ЗСУ). «Успішність» їхніх операцій – така точно, як і торік восени та взимку…

Вугледар… 2 листопада росіяни організували масштабну атаку на схід від містечка, але 72-га механізована розбила її вщент, а росіяни зазнали тяжких втрат (близько 20 танків та іншої бронетехніки). Чому вони (росіяни) так розпорошують свої наступальні дії – гадки не маю. Але зі стратегічної, оперативної та тактичної точки зору ця атака – геть безтолкова. Як на мене, то було б значно більше сенсу використати ці підрозділи ВСРФ для посилення російського наступу в районі Авдіївки – хоча й він безглуздий. Тож, єдиний висновок, який я можу зробити: пудінг так хоче, тож «да будєт так».

Запоріжжя… бувають дні, коли я б не радив певним офіцерам ЗСУ ставати десь біля мене. Один з таких днів був учора, коли якомусь… ідіоту спало на думку зібрати значну частину 128-мої гірсько-штурмової бригади в одному місці для урочистого святкування Дня ракетних військ і артилерії та видачі нагород. Біля Комишувахи, в радіусі російської керованої зброї повітряного базування… Як наслідок: 22 загиблих, 53 поранених… просто не можу в це повірити. Це – ніщо інше, як злочинна тупість. І її слід покарати належним чином. Сказати, що я розгніваний – не сказати нічого… і якщо я знов почую, що «цю ситуацію розслідуватимуть після війни»... то тут мені краще стулити пельку, бо мене й на цьому майданчику забанять…

Дніпро… тривають важкі бої, ЗСУ намагаються поєднати два плацдарми (один – в районі Кринок, інший – біля Піщанівки – Пойми). Як повідомляє агентурна розвідка, Кринки наразі повністю звільнені від росіян, а на півдні українці дійшли до перехрестя трас Е97 та Т2206 (підтверджень поки не бачив). Росіяни «троха в паніці», та все одно контратакують, здебільшого на північному сході.

Примітно: схоже, вони перестали використовувати танки в цьому районі: напевне, зазнали надто багато втрат у жовтні.

Оригінал тут, повний переклад на патреон-каналі Аналітика: переклади і першоджерела.

стратегія перебіг війни купер тактика аналітика

Знак гривні
Знак гривні