На озброєнні артилеристів ЗСУ з'явилися шведські САУ Archer (ВІДЕО)

До відзначення дня ракетних військ та артилерії українські військові опублікували відео, на якому продемонстрували одну з переданих шведських самохідних установок Archer.

Бійці 45 ОАБр поряд з САУ Archer. Фото: Олександр Сирський.
Бійці 45 ОАБр поряд з САУ Archer. Фото: Олександр Сирський.

Кадри з новою гаубицею опублікував командувач Сухопутних військ Олександр Сирський.

"Українські ракетники та артилеристи – це основа вогневої могутності нашої армії", – заявив генерал.

У відео показані кадри з бійцями 45 артилерійської бригади на тлі шведської САУ Archer. Постачання такої зброї раніше анонсувала Швеція.

Як пише Мілітарний, українські Archer оснащені спеціальним камуфляжем Barracuda, однак на них відсутня дистанційно керована кулеметна турель. Судячи з кадрів, колісні гаубиці вже знаходяться на передовій та виконують бойові завдання.

Видання нагадує, що на початку російського вторгнення 45 ОАБр була озброєна кількома дивізіонами буксованих 152-мм гаубиць “Мста-Б”, “Гиацинт-Б”, а також Д-20.

Утім, їх поступово замінили західні 155-мм гаубиці FH70 та М777, а тепер на озброєння  бригади, окрім буксованих установок, надійшла також і самохідна артилерія. Україна могла отримати дивізіон партію із восьми “Арчерів”.

САУ Archer – це шведська 155-мм самохідна артилерійська установка, розроблена компанією BAE Systems Bofors. Постачання цієї техніки до шведської армії розпочалися лише в 2013 році.

Як інформує Zn.ua, про надання САУ Archer було оголошено на початку 2023 року разом з БМП CV9040 та протитанковою зброєю. Самохідні артустановки вважають одними з найкращими у світі, бо особливістю є повна автоматизація процесу заряджання. Завдяки цьому підвищується темп стрільби й зменшується кількість розрахунку до 3-4 військових.

Артилерійська частина самохідної гаубиці повністю автоматизована, її основа – 155-мм гармата FH 77B із довжиною ствола у 55 калібри. Автомат заряджання дозволяє випускати 6 снарядів за 30 секунд по різних траєкторіях.

Максимальна дальність стрільби складає 30 км звичайним снарядом (HE), 40 км — активно-реактивним снарядом (HE ER) та 60 км — коригованим снарядом Excalibur.

артилерія 155 україна-швеція сау Арчер артилерія зсу

Знак гривні
Знак гривні