Український комплекс РЕБ Piranha AVD 360 поставлять на серійні рейки: як він діє

Вітчизняна система радіоелектронної боротьби пройшла польові випробування й готова до серійного виробництва.

Скриншот з відео. Джерело: Федоров/Твіттер (X)
Скриншот з відео. Джерело: Федоров/Твіттер (X)

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Система, яка має назву Piranha AVD 360, допомагає ефективніше захищати бронетехніку та особовий склад від атак російських безпілотників.

Комплекс створює захисний купол до 600 метрів навколо себе. Під дією системи коптер чи дрон-камікадзе не може отримувати команди та передавати дані. Як результат — безпілотник або зависає в повітрі, здійснює аварійну посадку, або безконтрольно падає.

Також Piranha пригнічує системи супутникової навігації, наприклад, російську ГЛОНАСС.

«Технології та інновації – ключ до нашої перемоги. Саме вони допомагають ефективніше нищити ворога й рятувати життя військових», – заявив Федоров.

Систему РЕБ Piranha AVD 360 розробляє та виробляє компанія Piranha Tech. Проєкт реалізували в рамках кластера в галузі defense tech Brave1.

Нагадаємо, що в жовтні в Україні пришвидшили допуск до експлуатації та постачання БПЛА і засобів РЕБ у війська. Їх допускатимуть у війська на підставі акту спільних відомчих випробувань або за результатами вивчення заявлених тактико-технічних характеристик.

Також усім державним замовникам дозволено закуповувати БПЛА та засоби РЕБ, якщо вони провели із виробниками спільні відомчі випробування.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в колонці, опублікованій The Economist, наголошував, що засоби РЕБ — один із пріоритетів, необхідних Україні, щоб не допустити позиційної війни.

Читайте також: В Україні створили рацію Himera, яку не здатна заглушити російська РЕБ (ФОТО)

українські розробки реб протидія дронам

Знак гривні
Знак гривні