Оцінка контрнаступу ЗСУ від Залужного: що завадило здійснити прорив і чи можливий він взагалі

Окрім колонки для The Economist, в якій головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний перераховує п'ять кроків, потрібних для перемоги над Росією (переклад читайте тут), генерал дав інтерв'ю британському виданню зі своєю оцінкою контрнаступу. ТЕКСТИ публікують переклад.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

За п'ять місяців контрнаступу Україні вдалося просунутися лише на 17 кілометрів. Росія десять місяців воювала навколо Бахмута на сході, "щоб взяти місто розміром шість на шість кілометрів". Ділячись своєю першою комплексною оцінкою кампанії, головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний сказав, що поле бою нагадує йому великий конфлікт столітньої давнини. "Так само як і в Першій світовій війні, ми досягли рівня технологій, який ставить нас у глухий кут", – каже він.

Генерал робить висновок, що для виходу з глухого кута потрібен потужний технологічний стрибок: "Швидше за все, глибокого й ефектного прориву не буде".

Для виходу з глухого кута потрібен потужний технологічний стрибок

Хід контрнаступу підірвав сподівання Заходу на те, що Україна зможе використати його, щоб продемонструвати, що війну неможливо виграти, і таким чином змінити розрахунки Владіміра Путіна, змусивши російського президента до переговорів.

Це також підірвало припущення генерала Залужного, що він зможе зупинити Росію, знекровивши її війська:. "Це була моя помилка. Росія втратила щонайменше 150 000 загиблих. У будь-якій іншій країні такі втрати зупинили б війну". Але не в Росії, де життя коштує дешево і де Путін орієнтується на Першу і Другу світові війни, в яких Росія втратила десятки мільйонів людей.

Контрнаступ за підручниками НАТО

Сили оборони України мали б просуватися зі швидкістю 30 км на день, прориваючи російські оборонні лінії. "Якщо ви подивитеся на підручники НАТО і на обчислення, які ми робили [при плануванні контрнаступу], то чотирьох місяців мало б вистачити на те, щоб ми дійшли до Криму, воювали в Криму, повернулися з Криму і знову пішли туди й назад", – саркастично каже генерал Залужний.

Натомість він спостерігав, як його війська і техніка застрягали на мінних полях на підступах до Бахмута на сході, як його техніку, поставлену із Заходу, знищувала російська артилерія і безпілотники. Така ж історія розгорнулася і на головному напрямку наступу, на півдні, де новосформовані та недосвідчені бригади, попри сучасне західне обладнання, одразу ж зіткнулися з проблемами.

"Спочатку я подумав, що щось не так з нашими командирами, тому змінив деяких з них. Потім я подумав, що, можливо, наші солдати не придатні для виконання завдань, і перемістив їх у деяких бригадах", – розповідає генерал Залужний.

"Рівень нашого технологічного розвитку сьогодні вводить у ступор як нас, так і наших ворогів"

Коли ці зміни не принесли результату, командувач наказав своїм підлеглим знайти книжку, яку він колись бачив, бувши студентом військової академії в Україні. Вона називалася "Прорив укріплених ліній оборони". Книжку опублікував у 1941 році радянський генерал-майор П. С. Смирнов, який аналізував битви Першої світової війни. "І ще до того, як я прочитав її наполовину, я зрозумів, що це саме те місце, де ми перебуваємо, тому що, як і тоді, рівень нашого технологічного розвитку сьогодні вводить у ступор як нас, так і наших ворогів".

Ця теза, за його словами, підтвердилася, коли він побував на лінії фронту в Авдіївці, де Росія нещодавно просунулася на кілька сотень метрів за кілька тижнів, перекинувши туди дві свої армії. "На екранах наших моніторів того дня, коли я був там, ми бачили 140 російських машин, які згоріли у вогні протягом чотирьох годин після того, як потрапили в зону досяжності нашої артилерії". Тих, хто втікав, переслідували FPV-дрони, які їхні оператори просто врізали у ворога. Така ж картина розгортається, коли українські війська намагаються просунутися вперед.

Технології – вирішальні

Генерал Залужний описує поле бою, на якому сучасні сенсори можуть виявити будь-яку концентрацію сил, а сучасна високоточна зброя може її знищити. "Простий факт полягає в тому, що ми бачимо все, що робить ворог, а він бачить все, що робимо ми. Для того, щоб вийти з цього глухого кута, нам потрібно щось нове, на кшталт пороху, який винайшли китайці і яким ми досі вбиваємо одне одного", – каже він.

Цього разу, однак, вирішальним фактором буде не один новий винахід, а поєднання всіх технічних рішень, які вже існують, каже він. Залужний закликає до інновацій у сфері безпілотників, радіоелектронної боротьби, засобів контрбатарейної боротьби й засобів розмінування, включно з новими робототехнічними рішеннями. "Ми маємо використовувати силу, закладену в нових технологіях", – каже генерал.

Західні союзники були надто обережними у постачанні Україні своїх новітніх технологій і більш потужного озброєння. Джо Байден, американський президент, поставив завдання на початку російського вторгнення: не допустити поразки України й не втягнути США в конфронтацію з Росією. Це означає, що озброєння, яке постачає Захід, було достатнім для підтримки України у війні, але недостатнім, щоб дозволити їй перемогти. Генерал Залужний не скаржиться: "Вони не зобов'язані нам нічого давати, і ми вдячні за те, що маємо, але я просто констатую факти".

Захід дозволив Росії перегрупуватися і зміцнити свою оборону

Але, стримуючи постачання ракетних систем дальнього радіуса дії та танків, Захід дозволив Росії перегрупуватися і зміцнити свою оборону після раптового прориву в Харківській області на півночі й в Херсоні на півдні наприкінці 2022 року. "Ці системи були найбільш актуальні для нас минулого року, але вони прибули лише цього року", – каже він. Аналогічно, винищувачі F-16, які мають надійти наступного року, зараз менш корисні, припускає генерал, частково через те, що Росія вдосконалила свою протиповітряну оборону: експериментальна версія ракетної системи С-400 може сягати за межі Дніпра, попереджає він.

Проте, на думку Залужного, затримка у постачанні зброї, хоч і розчаровує, але не є головною причиною скрутного становища України. "Важливо розуміти, що цю війну не можна виграти зброєю минулого покоління і застарілими методами, – наполягає він. – Вони неминуче призведуть до затягування часу і, як наслідок, до поразки". Натомість вирішальну роль відіграватимуть технології, стверджує генерал. Головнокомандувач ЗСУ захоплений нещодавніми розмовами з Еріком Шмідтом, колишнім виконавчим директором Google, і наголосив на вирішальній ролі безпілотників і засобів радіоелектронної боротьби, які можуть перешкоджати їхньому польоту.

Вихід з глухого кута

Оцінка генерала Залужного протвережує: немає жодних ознак того, що революційний технологічний прорив, чи то в галузі безпілотників, чи то в галузі радіоелектронної боротьби, не за горами. Та й технології мають свої межі. Навіть у Першій світовій війні поява танків у 1917 році була недостатньою для виходу з глухого кута на полі бою: знадобився цілий набір технологій і понад десятиліття тактичних інновацій, щоб здійснити німецький бліцкриг у травні 1940 року. Це означає, що Україна застрягла у тривалій війні, в якій, за його словами, Росія має перевагу. Проте він наполягає на тому, що Україна не має іншого вибору, окрім як утримувати ініціативу, продовжуючи наступати, навіть якщо вона просувається лише на кілька метрів на день.

Україна застрягла у тривалій війні, в якій Росія має перевагу

Крим, на його думку, залишається найбільшим вразливим місцем Путіна. Це стрижень його проєкту відновлення імперії, і його легітимність ґрунтується на тому, що він повернув його до складу Росії. За останні кілька місяців Україна перенесла війну на півострів, який Путін анексував у 2014 році і який залишається критично важливим для логістики його війни. "Він повинен знати, що це частина України й що ця війна відбувається саме там". 30 жовтня Україна вперше завдала удару по Криму американськими ракетами великої дальності ATACMS.

Генерал Залужний відчайдушно намагається не допустити, щоб війна застрягла в окопах. "Найбільший ризик виснажливої окопної війни полягає в тому, що вона може затягнутися на роки й виснажити українську державу", – каже він. У Першу світову війну заколоти втрутилися ще до того, як технології змогли змінити ситуацію. Чотири імперії розпалися, а в Росії спалахнула революція.

Крах українського морального духу і західної підтримки – це саме те, на що розраховує Путін. Генерал Залужний не сумнівається, що тривала війна вигідна Росії – країні, населення якої втричі більше, а економіка вдесятеро більша за українську. "Будьмо чесними, це феодальна держава, де найдешевшим ресурсом є людське життя. А для нас... найдорожче, що у нас є – це наші люди", – каже він.

Поки що, каже генерал Залужний, йому вистачає солдатів. Але чим довше триватиме війна, тим важче буде їх утримувати. "Нам потрібно шукати цей вихід, нам потрібно знайти цей порох, швидко його освоїти й використати для якнайшвидшої перемоги. Тому що рано чи пізно ми зіткнемося з тим, що у нас просто не вистачить людей, щоб воювати".

залужний війна технології контрнаступ зсу війна на виснаження

Знак гривні
Знак гривні