Глобальне потепління прискорюється. Вчений, що в 80-х попередив світ про зміни клімату, знову б'є на сполох

Глобальне потепління прискорюється швидше, ніж ми можемо собі уявити, і призведе до того, що ключовий температурний поріг буде подолано вже в цьому десятилітті.

© Global Warming Images / WWF
© Global Warming Images / WWF

Про це свідчить дослідження Джеймса Гансена, американського вченого, який вперше звернув увагу світової спільноти на парниковий ефект, пише The Guardian.

Клімат Землі більш чутливий до антропогенних змін, ніж вчені вважали до цього часу, а це означає, що "небезпечний" сплеск підвищення температури призведе до того, що у 2020-х роках світ стане на 1,5 градуса спекотнішим, ніж він був у середньому в доіндустріальні часи, а до 2050 року – на 2 градуси спекотнішим, прогнозує вчений.

Чим це загрожує для людства

Таке тривожне прискорення глобального потепління, яке означатиме, що світ перевищить узгоджений на міжнародному рівні поріг у 1,5°C, встановлений Паризькою кліматичною угодою, набагато раніше, ніж очікувалося, загрожує тим, що світ стане «менш терпимим для людства, з більшими кліматичними екстремальними умовами».

Про це йдеться у дослідженні, проведеному Гансеном, колишнім науковцем НАСА, який ще у 1980-х роках виступив з фундаментальним попередженням про зміну клімату в Конгресі США.

Гансен сказав, що через тривале спалювання викопного палива "насувається" величезне глобальне потепління, і Земля "дуже чутлива" до його наслідків – набагато чутливіша, ніж за найкращими оцінками Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (МГЕЗК).

Питання про те, чи прискорюється темп глобального потепління, стало предметом гострих дискусій серед науковців цього року на тлі місяців рекордних температур.

Гансен вказує на дисбаланс між енергією, що надходить від Сонця, і енергією, що виходить із Землі, який "помітно збільшився", майже подвоївшись за останнє десятиліття. Він застерігає, що таке зростання може призвести до катастрофічного підвищення рівня моря для прибережних міст світу.

Нове дослідження, що охоплює рецензовану роботу Гансена і більше десятка інших вчених, стверджує, що цей дисбаланс, більша чутливість Землі до клімату і зменшення забруднення від судноплавства, яке зменшило кількість частинок сірки в повітрі, що відбивають сонячне світло, спричиняють ескалацію глобального потепління.

"Ми перебуваємо на ранній стадії кліматичної надзвичайної ситуації", – попереджають вчені. Для подолання цієї кризи Гансен та його колеги виступають за глобальний податок на викиди вуглецю, а також, що є більш суперечливим, за штучне зниження температури на планеті методами так званої сонячної геоінженерії.

Не всі вчені згодні

Цей рік майже напевно стане найспекотнішим за всю історію спостережень. У звіті, опублікованому цього тижня, йдеться про те, що вуглецевий бюджет, необхідний для того, щоб обмежити глобальне потепління до 1,5°C, майже вичерпаний через продовження спалювання викопного палива та вирубку лісів.

Але хоча вчені чітко усвідомлюють, що це є частиною висхідної тенденції глобального потепління, поки що немає згоди щодо того, що ця тенденція прискорюється.

Майкл Манн, кліматолог з Університету Пенсильванії, сказав, що Гансен і його співавтори "дуже сильно вибиваються з мейнстриму", визначаючи прискорення поверхневого нагрівання, яке "продовжувалося з напрочуд постійною швидкістю протягом останніх кількох десятиліть". Манн сказав, що скорочення викидів судноплавства має лише незначний вплив на кліматичну систему і що заклики до сонячної геоінженерії є "дуже слизьким шляхом".

Бербель Геніш, палеокліматологиня з Колумбійського університету, сказала, що у неї є "деякі застереження" щодо впевненості, висловленої в дослідженні Гансена про стан клімату Землі мільйони років тому, що допомагає передбачити наслідки потепління сьогодні. "Я була б трохи більш стриманою, але вони цілком можуть бути правильними – це гарно написана робота. Вона порушує багато питань, які зумовлять багато подальших досліджень", – сказала вчена.

Деякі інші дослідники менш скептично ставляться до страшного попередження Гансена про надмірне глобальне потепління, підкреслюючи його попередні пророчі попередження про кліматичну кризу, яка значною мірою виникла через десятиліття бездіяльності, спрямованої на припинення використання викопних видів палива.

"Я думаю, що песимізм Гансена виправданий. Він прокинувся 35 років тому і почав бити на сполох – а світ здебільшого проігнорував його, як і всіх нас", – сказав Роб Джексон, науковець Стенфордського університету і голова Глобального вуглецевого проєкту.

глобальне потепління зміни клімату дослідження екологія

Знак гривні
Знак гривні