Гроші на золоті куполи чи на потреби ЗСУ. Як реставрація Софії Київської збурила скандал

Національний заповідник "Софія Київська" оголосив тендер на реставрацію покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів собору. Загальна вартість робіт становить 79,2 млн гривень. Про це стало відомо з даних системи Prozorro.

Фото: Національний заповідник Софія Київська
Фото: Національний заповідник Софія Київська

Низка користувачів соціальних мереж та організацій почали критикувати таку ініціативу під час війни. Адже, на думку критиків, під час війни набагато ефективніше на ці кошти спрямувати на потреби ЗСУ.

Зокрема, щодо недоречності фінансування робіт під час війни до Держаудитслужби звернулася Спілка ветеранів війни.

“Армії не вистачає зброї та оснащення! Бюджетні кошти в першу чергу мають бути спрямовані на фінансування Сил оборони України! Ця закупівля недоречна, неефективне, несвоєчасне, необґрунтоване використання бюджетних коштів”, – цитує звернення спілки Новинарня.

Зрештою заповідник “Софія Київська” відреагував на скандал та пояснив, як і коли там планують витрачати гроші.

Музейники наголосили, що нинішній незадовільний стан даху собору став не просто проблемою для музею, а й загрозою для збереження цілісності унікальної пам’ятки, яка входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Зазначається, що національний заповідник «Софія Київська», на балансі якого перебуває Софійський собор, останніми роками неодноразово звертався до влади щодо виконання реставраційних робіт. Але фінансування не було і ситуація тільки погіршувалась. Це призвело до того, що 14 січня 2022 року під час різкого вітру з південно-східного купола Софійського собору впав хрест.

Невдовзі завдяки меценатам хрест повернули на своє місце, але фахівці наголошували, що технічний стан інших хрестів та куполів аварійний і гостро потребує ремонту. Тож у терміновому порядку на замовлення заповідника УкрНДІпроектреставрація розробили проєкт відновлення покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів собору.

У заповіднику наполягають, що у будь-який час куполи собору та хрести на них можуть зруйнуватися. Через це Мінкульт погодив проєкт реставрації.

"На сьогодні за рахунок меценатських коштів виготовлено 6 хрестів та заплановано укладення угоди на виготовлення центрального хреста також коштом меценатів.

16 жовтня 2023 р. було розпочато відкриті торги з особливостями за предметом: «Реставрація покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору». Джерела фінансування: державні кошти, благодійні кошти, спеціальний фонд.

Виконання робіт за проєктом розраховане на 5 років, тобто – до кінця 2028 року. Сума договору – 79 203 717,18 грн (сімдесят дев’ять мільйонів двісті три тисячі сімсот сімнадцять гривень 18 копійок) з ПДВ.

У цьому році на виконання робіт, заявлених у тендері, виділено з Державного бюджету 2 млн грн на встановлення хрестів і заміну конструктивних систем кріплення на усіх куполах.

Інші роботи, у тому числі й золочення, будуть виконуватись після закінчення воєнного стану", – розповіли у заповіднику.

Державницька зрілість

Після того, як заповідник виклав свою аргументовану позицію, голоси критиків почали вщухати й з'явилися виважені думки щодо потреби реставрації.

Військовий аналітик Микола Бєлєсков зазначив, що в підтримання в належному стані Софії треба однозначно вкладати гроші.

"Відповідний собор – це лаконічне втілення того шляху, який ми пройшли. Від приєднання до цивілізації й створення собору в візантійській традиції. До того що собор перебудували на основі розробок місцевих майстрів за місцевими канонами і на наші гроші.

Збереження і підтримання такої спадщини навіть в час такої війни – це, власне, про зрілість. Державницьку зрілість", – написав Бєлєсков.

Директорка Книгарні «Смолоскип» Ольга Погинайко, коментуючи збурення через заплановані реставраційні роботи, зазначила, що "наше суспільство тупо страждає на біполярку: то піднесено цитує Черчилля, що треба давати гроші на культуру, бо ми воюємо саме за неї, то вимагає розіпнути музейників за те, що, який ужас!, їм на збереження культури дали трохи грошей".

Усі фото: Національний заповідник "Софія Київська"
Усі фото: Національний заповідник "Софія Київська"

реставрація скандал гроші на війну софійський собор

Знак гривні
Знак гривні