FPV-дрони повністю змінили тактику ведення бою із використанням бронетехніки, – The Economist

Британський тижневик The Economist відзначає дедалі більшу роль FPV-дронів на полі бою. ТЕКСТИ публікують скорочений переклад статті.

Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua
Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Україна є піонером у створенні дронів з видом від першої особи (FPV): апаратів, якими керують пілоти в спеціальних окулярах і які можуть маневрувати в реальному часі. Виробництво таких дронів може коштувати лише кілька сотень доларів, але вони можуть доставляти вибухівку, здатну знищити або вивести з ладу обладнання вартістю в мільйони доларів. За день один оператор може вивести з ладу десяток високоцінних об'єктів з відповідними людськими втратами.

За словами одного з фронтових командирів, пілот безпілотника став навіть більш цінною мішенню, ніж снайпер. "Багато людей хочуть стати пілотами безпілотників, тому що думають, що ця робота знаходиться в тилу і є безпечнішою. Реальність така, що керувати бойовими безпілотниками надзвичайно небезпечно".

Перші FPV-дрони з'явилися на сході України навесні. Вони стали відповіддю на обмежені постачання західних боєприпасів і виклик набагато краще оснащеного супротивника. Відтоді ці дрони відіграють провідну роль у послабленні російської вогневої потужності в рамках південного контрнаступу України в Запорізькій області.

І хоча спочатку Україна мала повне домінування в цьому новому класі безпілотників, росіяни наздоганяють її. Перші російські безпілотники з'явилися в липні, і зараз вони переслідують українські підрозділи вздовж лінії фронту. Україні також заважає той факт, що її безпілотники все ще здебільшого збирають і оплачують волонтери. Командні структури так само анархічні, оскільки в одних і тих же районах діють позаштатні оператори дронів, бригадні безпілотники, спецслужби та інші. Тим часом Росія має явну перевагу, коли йдеться про дорожчі класи безпілотників, такі як потужні розвідувальні дрони.

Але малі бойові дрони кинули виклик багатьом загальноприйнятим правилам ведення війни, і доктрина намагається адаптуватися до них. "Майбутнє вже з нами", – каже "Геній", заступник командира батальйону 47-ї бригади. У середині жовтня український пілот встановив рекорд у 22 км, вивівши з ладу російський танк, що перебував у 18 км за лінією фронту.

Його командир "Хаммер" каже, що росіяни встановили 10-кілометрову безтанкову зону за лінією фронту, що різко знизило цінність такої зброї. "Хаммер" додає, що його власні сили мають 58% успіху в ураженні цілей. Але рух не односторонній, і українці теж мають багато втрат від російських FPV-дронів.

Читайте також: За тиждень Україна втратила шість західних танків від ударів FPV-дронів. Як виправити ситуацію

«Безпілотники FPV повністю змінили тактику ведення бою з використанням бронетехніки, і нам слід краще адаптуватися, – каже Юрій Момот, заступник генерального директора компанії, яка розробляє засоби протидії технологіям глушіння для України. – Раніше про радіоелектронну боротьбу думали лише на рівні бригад. Тепер підрозділи на рівні роти потребують обладнання, яке може виявляти та захищатися від FPV-дронів».

"Майор", який пілотує з позицій, розташованих всього за кілька сотень метрів від Роботиного, центру українського контрнаступу, каже, що працює без жодного електронного захисту. "Інтуїція – це єдине, що має значення в цій шаленій боротьбі", – наголошує він.

тактика війна дронів fpv-дрони реб бронетехніка

Знак гривні
Знак гривні