Північна Корея передає Росії не лише снаряди, а й артилерійські гаубиці – Bild

Північна Корея передає Росії не лише артилерійські снаряди, а й старі артсистеми для введення війни в Україні. Раніше про передачу Пхеньяном Москві значних обсягів боєприпасів повідомляв Вашингтон.

Фото ілюстративне. Джерело: Defense Express
Фото ілюстративне. Джерело: Defense Express

Про це повідомило в аналітичному відеоогляді німецьке видання Bild, передає DW.

"Росія отримує посилення з регіону, (...), звідки тепер надходять не лише боєприпаси, а й артсистеми, а саме з Північної Кореї", - зазначено в огляді.

Коментуючи любительське TikTok-відео зі станції Шиманівська Амурської області на Далекому Сході РФ, ведучий зауважив, що "російський потяг перевозить дуже-дуже старі артилерійські гармати". "Якщо поглянути уважно на деталі, то помітно, що це не гармати типу Д-30А, які має на озброєні армія РФ, а саме Д-30 оригінального виробництва, тобто ті, що випускалися в 1960-ті роки", – зазначає оглядач. 

Якщо цей факт накласти на місце зйомки, розташоване на відстані приблизно тисячу кілометрів від кордону з Північною Кореєю, то можна стверджувати, що ці системи були поставлені саме з КНДР, припускає оглядач видання.

350 тисяч снарядів

Раніше в ЄС заявляли, що КНДР могла передати РФ вже до 350 тисяч артилерійських снарядів, тоді як європейські партнери України, які пообіцяли передати Києву мільйон снарядів до кінця року, досі спромоглися надіслати менш як 300 тисяч.

"ЄС пообіцяв Україні 1 000 000 артилерійських снарядів. Поки що ми поставили лише 300 000. Тим часом Північна Корея поставила 350 000 до Росії. У нас, безумовно, є ресурси, щоб перевершити Північну Корею. Нам слід припинити застигати у світлі фар, поки гинуть хоробрі українці", – написав у мережі X голова МЗС Литви Ґабріелюс Ландсберґіс.

1000 контейнерів

Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі повідомляв, що лише впродовж кількох тижнів жовтня Північна Корея поставила в Росію понад 1000 контейнерів військового обладнання та боєприпасів для використання у війні проти України.

На доказ своїх слів речник продемонстрував низку супутникових знімків, які, за його словами, вказують на те, що вантаж зі складу боєприпасів у Північній Кореї був завантажений на корабель під російським прапором, а потім доставлений залізницею на склад поблизу південно-західного кордону РФ.

Читайте також: Північна Корея почала масштабні постачання зброї Росії підпільним маршрутом, – RUSI

В обмін Пхеньян, як вважають у США, хоче отримати від Москви складні технології для озброєнь, щоб розширити свою ядерну програму. Також Північна Корея хоче отримати винищувачі, ракети "земля-повітря", бронетехніку та інші передові технології, запевняв Кірбі.

Більшість наявних в армії КНДР артилерійських систем є клонами радянських і китайських гармат, тож мають ідентичні калібри, відповідно боєприпаси до них можуть без жодних проблем застосовуватися артилеристами РФ, зокрема в 122- і 152-міліметрових артсистемах.

росія-кндр артилерія рф зброя для РФ снаряди

Знак гривні
Знак гривні