Міндовкілля скасувало перелік інвазійних дерев – природоохоронці обурені

Через позицію Державної регуляторної служби (ДРС) Міндовкілля скасувало затверджений навесні перелік інвазійних видів дерев, заборонених до висадки в лісах.

Фото: UNCG
Фото: UNCG

Про це повідомляє Українська природоохоронна група (UNCG).

Екологів проігнорували

Природоохоронці наголошують, що це рішення було прийнято, попри численні звернення науковців та екологічної громадськості.

"Тепер лишається зареєструвати це в Мін’юсті. З боку Міндовкілля не було ні спроби оскаржити рішення ДРС, ні намагання якось інакше зупинити висадку інвазійних дерев цієї осені! Навіть наказ про скасування – і той не опублікували на сайті", – зазначили в UNCG.

У відповіді на запит природоохоронців міністерство повідомило, що планує затверджувати перелік інвазійних дерев повторно. Але, кажуть вони, з початку жовтня жодного руху в цей бік не спостерігається.

"Можливо, Міндовкілля чекає ухвалення законопроєкту 9516, який дозволить зробити перелік інвазійних дерев, вигідний лісівникам? Або закінчення осінньої лісокультурної кампанії, щоб лісівники вистигли посадити ще кілька мільйонів інвазійних дерев?

Сумно, але одне з небагатьох природоохоронних досягнень останнього року втрачене. Сподіваємося, не назавжди", – підсумували в UNCG.

Що передувало

У травні 2023 року Міндовкілля затвердило перелік  13 чужорідних інвазійних видів дерев, заборонених до висадки в лісах України.

До переліку увійшли 13 видів: айлант найвищий, аралія маньчжурська, в'яз низький, гледичія колюча, горіх чорний, дуб червоний, каркас західний, клен ясенелистий, маслинка вузьколиста, павловнія (види та гібриди), робінія звичайна, черемха пізня, ясен пенсільванський.

"Відтепер ці види заборонено використовувати для створення та відновлення лісів та полезахисних смуг в Україні. Чужорідні види дерев здатні змінити або знищити цілі екосистеми. Не маючи природних ворогів на нових територіях, інвазійні види швидко розмножуються, захоплюють простір та витісняють місцеві види із природних ландшафтів", – йшлося на сайті Міндовкілля.

Однак 20 вересня Державна регуляторна служба повідомила Міндовкілля, що перелік інвазійних видів дерев був ухвалений з порушеннями законодавства.

Чому аргументи ДСР сумнівні

«Аргументи ДСР виглядають, м'яко кажучи, сумнівно. По-перше, чиновники вважають, що 13 видів дерев визначені як інвазійні неправильно і начебто ще й без відповідності європейським практикам. Тут навіть коментувати нічого, бо перелік інвазійних дерев розробляли науковці на основі європейських підходів, а потім понад 120 представників наукової спільноти підтримали це рішення.

По-друге, ДРС вважає, що Міндовкілля порушило процедуру ухвалення наказу. Начебто цей наказ є регуляторним актом, а отже, потребував довгої процедури ухвалення і, зокрема, погодження з ДРС.

Теж сумнівно. Рішенням Міндовкілля був лише затверджений перелік з 13 інвазійних дерев − питання винятково наукове. А от заборона на висадку інвазійних дерев була запроваджена в законодавстві раніше − і тут ДРС не мала жодних заперечень.

Загалом виглядає, що лісова галузь знову використала усі можливі зв’язки, бо хоче і далі займатися радянським мракобіссям − садити інвазійні дерева, знищуючи місцеве українське біорізноманіття. Ну а ДРС вже не вперше підіграє лісівникам, бо вона «завжди на боці бізнесу».

Читайте також: Величезний вербовий ліс. Науковці здивовані тим, що побачили на місці Каховського водосховища (ФОТО)

інвазійна дерева ліси довкілля екологія природа України

Знак гривні
Знак гривні