За тиждень Україна втратила шість західних танків від ударів FPV-дронів. Як виправити ситуацію

Військовий аналітик з Данії пише, що за чотири місяці важких боїв ЗСУ втратили лише п’ять танків Leopard 2A4, три Leopard 2A6 і один Challenger 2: всього дев’ять західних танків зі 150 чи близько того, які передали Києву союзники. Найбільше було знищено протитанковими мінами в районі Малої Токмачки. Ця ситуація зберігалася до минулого тижня.

Фото: GWAR69/Twitter (X)
Фото: GWAR69/Twitter (X)

Однак з вівторка, 24 жовтня, ЗСУ скоріше за все втратили чотири танки Leopard 2А4 в районі Роботине Запорізької області під час наступу 33-ї бригади, що відбувався серед білого дня.

Це суттєвий відхід від тактики, на яку перейшла 47 бригада після перших невдалих атак на початку літа. Після перших втрат, 47-ма перейшла на тактику нічних атак і наступів піхоти за підтримки артилерії.

Також минулого тижня було пошкоджено 2 танки STrv 122 (шведська модифікація Leopard 2).

Читайте також: FPV-дрони: нова загроза для наших оборонців. Як відповісти

Усі ці шість пошкоджених або знищених танків були вражені FPV-дронами з бронебійними боєприпасами, головним чином у задню частину башти. Більшість екіпажів змогли залишити танки й врятувалися.

Танки «Абрамс» ще не були залучені до бойових дій, але вони також без захисту від безпілотників.

Схоже, що Україні потрібно відвести західні танки назад і встановити захисні засоби на тилових частинах башт (не “мангального” типу, а легкі конструкції з металевого дроту чи ланцюгів, щоб зловити FPV та або зупинити детонацію, або мати простір/повітря до башти, щоб вибух не завдав серйозної шкоди).

Читайте також: Як влаштовані російські FPV-дрони. Боєць ЗСУ дослідив трофейний зразок і порадив, як з ними боротися

Ще одна проблема – легкозаймисті боєприпаси, і щоб зменшити цю загрозу, варто додати зовнішні системи пожежогасіння. Без такого захисту, використання танків у денний час призведе до подальших суттєвих втрат.

Якщо не врахувати суттєву загрозу, що несуть FPV-дрони, Україна швидко втратить навіть ту техніку, яку із такими труднощами було зібрано у країнах ЄС

Війна змінюється, і в міру того, як атакуюча зброя еволюціонує, слід застосовувати захисні заходи в розумних межах. Або ця павутина, або верхня антидронова гармата мають бути стандартними в майбутньому для всіх танків.

Україна отримала більшу частину танків, які могли надати європейські країни (якщо США не поставлять більше Abrams). Країни ЄС досі не перейшли на режим виготовлення зброї, який міг би хоча б зрівнятися з тим виробництвом, який є у Росії – якщо ЄС справді хоче допомогти Україні.

Якщо не врахувати суттєву загрозу, що несуть FPV-дрони, Україна швидко втратить навіть ту техніку, яку із такими труднощами було зібрано у країнах ЄС. Про цю загрозу ми вже писали у липні.

Читайте також: "Чим більше FPV-дронів, тим менше втрат людей". Що розповідають військові про нинішній етап війни безпілотників, – WP

протидія дронам fpv-дрони втрати зсу знищена техніка

Знак гривні
Знак гривні