Антисемітські погроми у Росії: про що свідчать, якими є наслідки і реакції

28-29 жовтня на території Північно-Кавказького федерального округу РФ, де проживає багато мусульман, відбулися антиізраїльські акції. Радикальні дії фіксувалися в Дагестані, Кабардино-Балкарії та Карачаєво-Черкесії.

Антиізраїльські заворушення у російському Дагестані / Фото: Associated Press
Антиізраїльські заворушення у російському Дагестані / Фото: Associated Press

Як зазначає Інститут вивчення війни (ISW), антисемітські погроми у Махачкалі (республіка Дагестан РФ) свідчать про зростання міжетнічної та міжрелігійної напруженості в Росії.

Аналітики додають, що Кремлю, ймовірно, буде важко запевнити виборців, що ситуація під контролем, та переконати єврейську аудиторію, що їхні меншини в безпеці.

ISW нагадує, що сотні демонстрантів у Дагестані увірвалися в аеропорт Махачкали, заблокували злітно-посадкову смугу і спробували увірватися на літак, що прибув з Ізраїлю ввечері 29 жовтня після поширення чуток про те, що російська влада планує розселити "ізраїльських біженців" в Дагестані та інших регіонах Північного Кавказу.

Крім того, невідомі підпалили єврейський культурний центр, що будувався в Нальчику, Кабардино-Балкарська Республіка, в ніч з 28 на 29 жовтня. А у Карачаєво-Черкесії, як повідомляє ТСН, відбувся масовий мітинг із закликами вигнати усіх євреїв із регіону. Мітингувальники звернулися до влади з вимогою не пускати до себе біженців з Ізраїлю, які втікають від війни. А потім почали вимагати виселити всіх євреїв з республіки.

Прессекретар головного рабинату Росії в Дагестані Овадя Ісаков 29 жовтня заявив, що сотні єврейських сімей у Дагестані мають покинути РФ, тому що "Росія – не порятунок", оскільки "там теж були погроми".

Показово, що президент Росії Путін 25 жовтня на зустрічі з лідерами кількох російських релігійних організацій, зокрема юдейської та ісламської конфесій, назвав РФ "світочем релігійної гармонії".

Аналітики ISW наголошують, що Кремль, ймовірно, має на меті представити Росію як країну, здатну захистити свої релігійні меншини, щоб заслужити прихильність мусульманської та єврейської аудиторії на тлі війни Ізраїлю та ХАМАСу. А також РФ намагається применшити напруженість, спричинену все більш ультранаціоналістичною російською православною церквою.

ФСБ намагається прив'язати "український слід"

Голова Дагестану Сергій Меліков засудив заворушення з пошуком євреїв в аеропорту Махачкали, але заявив, що заклики до них виходили з України.

Як повідомляє УП, голова Дагестану (суб'єкт Російської Федерації) заявив, що ситуацію в республіці намагалися дестабілізувати "противники нашої країни з-за кордону". 

Меліков згадав телеграм-канал "Утро Дагестана", у якому жителів республіки закликали виходити на несанкціоновані акції.

"Сьогодні ми отримали абсолютно достовірну інформацію про те, що канал "Утро Дагестана" адмініструється і регулюється з території України", – заявив російський чиновник.

Водночас джерело Gulagu.net у Федеральній службі безпеки РФ (ФСБ) повідомило, що Друга служба (Служба з захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом – ред.) за розпорядженням першого заступника директора прямо вночі готує рапорти і спецдонесення про нібито "український слід" в антисемітських погромах у Дагестані.

За даними цього джерела, вночі та вранці 30 жовтня планували обшуки за місцем проживання організаторів та учасників погрому, де мали "знайти" докази про нібито причетність співробітників ГУР, СБУ та пов'язаних із ними осіб. 

Оперативникам поставили завдання "підтвердити" фінансування акції українською стороною, щоб уже вранці директор ФСБ Бортніков або президент Путін могли оголосити про "розкриття змови" і про те, що в антисемітизмі та погромах винні "нацисти з Києва", а аж ніяк не дагестанці, агресивна російська пропаганда і Путін.

Повідомляється також, що всередині силового блоку почався розкол, низка генералів вкрай незадоволені слабкістю і нерішучістю Москви, а в Кремлі готують списки для відставки деяких генералів, оскільки вдруге за рік після заколоту "вагнерівців" спецслужби РФ втратили контроль над подіями.

Реакція Ізраїлю

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу закликав російську владу "вжити заходів" у зв'язку з погромами у Дагестані, повідомляє Zn.ua. У заяві політика сказано, що Єрусалим "з граничною серйозністю ставиться до спроб завдати шкоди ізраїльським громадянам та євреям будь-де", тож влада країни продовжує слідкувати за подіями у РФ. 

"Ізраїль очікує, що російська законна влада захищатиме благополуччя всіх ізраїльських громадян і євреїв, де б вони не перебували, і вживе рішучих заходів проти учасників заворушень і дикого підбурювання, спрямованого проти євреїв та ізраїльтян", — сказано в заяві.

На події у Дагестані також відреагував український лідер Володимир Зеленський, наголосивши, що антисемітизм і ненависть до інших націй глибоко вкорінені у свідомість росіян. Ба більше, за його словами, це все пропагують державне телебачення, експерти та влада Росії.

деградація росії релігійна безпека рашизм путінізм дагестан антисемітизм

Знак гривні
Знак гривні