"Невідомі вибухові пристрої" у морі: що скидає Росія по маршруту зернового коридору

25 жовтня речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк повідомила, що російські загарбники почали скидати зі своїх літаків "невідомі вибухові пристрої" по маршруту цивільного судноплавства, що відбувається в рамках "зернового коридору". Спеціалізоване видання Defense Express висунуло версію, про які вибухові пристрої може йтися.

МДМ-2 мод.1, зображення наводить "Рособоронэкспорт"
МДМ-2 мод.1, зображення наводить "Рособоронэкспорт"

Видання зазначає, що навряд чи тут йдеться про навчальні авіабомби або ж щось на кшталт вибухових пакетів. Це можна класифікувати саме як вибухові пристрої, що здатні пошкоджувати цивільні судна із зерном (навіть найменші із яких можуть бути за габаритами навіть більші, аніж фрегати та інші великі кораблі ЧФ РФ).

"Тому, швидше за все, в цій історії рашисти могли скидати зі своїх літаків морські донні міни типу МДМ, що мають калібр 533 мм, є майже універсальними в плані підбору носіїв для постановки.

Найголовніша проблема – це справді вибуховий пристрій, що має просто вкладатись на дно та підриватись під час проходу суден або кораблів, через що морські донні міни є складною ціллю для боротьби навіть для сучасних тральників", – йдеться у публікації.

Defense Express описує на які типи поділяються ці вибухові пристрої, наводячи опис трьох зразків. Базовий – морська донна міна МДМ-2 мод.1 із довжиною корпусу 2,25 метра, маса – 1300 кг, потужність БЧ – 1030 кілограмів у тротиловому еквіваленті, глибина постановки – до 120 метрів, швидкість носія при скиді – до 1000 км/год. Схожі параметри та характеристики має МДМ-5 мод.1, котра також може скидатись із літаків. А от МДМ-3 мод.1 є фактично зменшеною версією МДМ-2 мод.1. Міна МДМ-3 мод.1 має довжину корпусу всього 1,5 метра при діаметрі 450 мм, маса – всього 590 кг, потужність бойової частини – 300 кілограмів у тротиловому еквіваленті, глибина постановки скорочена до 30 метрів.

"Якщо зважити на зовнішній вигляд всіх згаданих мін, то стає зрозуміліше, чому в офіційному повідомленні говорилось саме про "невстановлені вибухові пристрої". Бо ззовні це могло виглядати і як звичайні некеровані авіаційні бомби", – підсумовує видання.

зброя рф зерновий коридор чорне море міни вибухові пристрої

Знак гривні
Знак гривні