Як діяти, коли порушують твої права на обслуговування державною. Показовий приклад з таксистом Bolt у Києві

У Києві водій таксі компанії Bolt відмовився надавати послуги державною мовою. Коли жінки запитали його, чому він не хоче перейти на українську мову, таксист попросив їх вийти з авто. Пасажирки записали розмову із водієм на відео, яке поширилося в інтернеті.

Швидка і правильна реакція на цей випадок як держави, так і суспільства та бізнесу, є гарним прикладом ефективності законів і впливу активних дій громадян. Так вважає співкоординатор "Простору свободу", активний учасник громадських рухів із захисту української мови Тарас Шамайда. Далі його пряма мова.

Фото ілюстративне. Джерело: Укрінформ
Фото ілюстративне. Джерело: Укрінформ

Пасажирки зняли на відео водія сервісу Bolt, який відмовився обслуговувати їх українською мовою і взагалі висадив. Зафільмували й номери авто.

За лічені години після оприлюднення відео в соцмережах воно знайшло відгук маси людей. Уповноважений із захисту державної мови повідомив, що бере цей випадок на контроль.

А Bolt написав у коментарі Андрій Смолій, що водія-порушника відсторонено від роботи з сервісом назавжди.

395299367_10223095489232026_8592084808530502418_n

Особливо приємно читати у повідомленні Bolt про те, що кампанія регулярно інформує водіїв про дію трьох важливих законів: про державну мову, про заборону вмикати музику без згоди пасажира і про заборону відтворення музики російських виконавців.

Приємно тому, що мав честь працювати над написанням і ухваленням усіх трьох згаданих законів, і на багатьох прикладах бачу, як вони ефективно діють.

Більшість українців підтримує і радо виконує ці закони. На тих же, хто закони порушує і не реагує на зауваження, чекає швидка і правильна реакція і громадян, і держави, і відповідального бізнесу.

права мовний закон київ захист мови

Знак гривні
Знак гривні