В Україні розпочалося серійне виробництво протимінних тралів для танків ЗСУ (ФОТО)

Група Метінвест налагодила серійне виробництво протимінних тралів аналогічної до КМТ-7 конструкції, які кріпляться на танки для знешкодження та підриву протитанкових та протипіхотних мін.

Фото: Метінвест
Фото: Метінвест

Розроблення проєкту та виготовлення експериментальних зразків було розпочато влітку 2023 року, повідомляє пресслужба компанії. Зараз Метінвест вже розпочав постачання обладнання українському війську.

Запланований обсяг виробництва – до п’яти тралів на місяць.

Зазначається, що протимінні трали – суто український продукт, що виготовляється з української сталі на підприємствах компанії.

Інженери вдосконалили протимінні трали конструкції КМТ-7, зробивши свій аналог: парні катки з кріпленням на танки для знешкодження або підриву на суші протитанкових та протипіхотних мін.

Собівартість виготовлення одного трала становить близько 2,5 млн грн з урахуванням додаткового обладнання для екіпажів танків, що потрібно для монтажу засобу. 

Вага одного комплекту катків сягає 6,5 тонн, розмір — 3,77 х 3,44 метра. За нормативами ЗСУ один трал має витримувати 4-5 підривів протитанкових мін. Оскільки трали працюють у парі, обидва мають витримувати від 8 до 10 підривів. Трал штатно кріпиться на основні боєві танки ЗСУ.

Фото: Метінвест
Фото: Метінвест

Трали першочергово постачатимуть бригадам Нацгвардії та Сухопутних військ. Також було налагоджено випуск складників для виробів, що дає змогу швидко повертати протимінні засоби до роботи в умовах фронту. Ремкомплекти містять набір коліщат – по три одиниці на один трал, адже саме ці деталі зазнають найбільшого навантаження і пошкодження під час проведення робіт із розмінування.

«Протимінні трали – важлива складова контрнаступальних дій. Вони не тільки захищають екіпажі українських танків, а й розчищають шлях для піхоти. Наявність подібного обладнання, яке можуть виготовляти українські підприємства, критично важливе для країни під час війни», — заявив Андрій Бєляєв, командир 23-ї Окремої бригади охорони громадського порядку «Хортиця» Національної гвардії України після проходження польових випробувань на полігоні.

Нагадаємо, Метінвест також налагодив серійне виробництво "ловців ланцетів" і виготовляє моделі макетів військової техніки, що повністю відтворюють вигляд справжньої техніки.

міни танки виробництво захист бронетехніки

Знак гривні
Знак гривні