В Україні формують батальйон з громадян Росії: хто і чому приєднався до лав ЗСУ

У ЗСУ сформували батальйон солдатів, що повністю складається з громадян Росії, які хочуть боротися проти вторгнення диктатора Путіна, пише Bloomberg. Добровольці пояснили виданню, чому вони покинули Росію, щоб приєднатися до української армії. ТЕКСТИ публікують перекладену статтю.

Бійці батальйону "Сибір" відпрацьовують стрільбу під час військових навчань. Фотограф: Андрій Кравченко/Bloomberg
Бійці батальйону "Сибір" відпрацьовують стрільбу під час військових навчань. Фотограф: Андрій Кравченко/Bloomberg

Батальйон "Сибір" об'єднав десятки росіян і представників етнічних меншин Росії, які приїхали через треті країни, щоб приєднатися до української армії, за словами офіційних осіб у їхньому тренувальному таборі.

На відміну від добровольчих груп, таких як легіон "Свобода Росії", які заявили про підтримку України, солдати є частиною регулярної української армії та очікують, що їх дуже скоро відправлять у бій.

Серед них люди з таких груп, як якути та буряти зі Східного Сибіру, які заявили, що хочуть незалежності від РФ і розглядають перемогу України у війні як крок до цієї мети.

"Якщо люди хочуть боротися за Україну, за наші кордони, за крах цього російського радянського режиму, чому б і ні? – сказав їхній український інструктор та командир із позивним Батя. – Це їхній вибір, і він показує, що не всі росіяни підтримують Путіна".

Українські офіційні особи заявили, що розраховують залучити більше російських громадян, особливо з-поміж національних меншин, до участі у війні проти Путіна. Члени батальйону "Сибір" пройшли ретельну перевірку на прихильність до України, а потім підписали військовий контракт, взявши армійські позивні, щоб захистити свою особистість.

"Ми повинні знищити кремлівський режим", – сказав 29-річний якут з позивним Варган, який зізнався, що не мав жодного військового досвіду до того, як подолав тисячі кілометрів з сибірського міста Іркутська, щоб спробувати приєднатися до української армії. Він, родом з багатої на алмази Якутії, додав: "Я хочу, щоб Якутія була вільною демократичною країною, це дуже багата країна, але люди напрочуд бідні. Процвітають лише чиновники, які служать Путіну".

Росіянин з Підмосков'я з позивним "Ґанді" розповів, що покинув Росію незабаром після вторгнення в лютому 2022 року і поїхав в Україну через Польщу, "щоб боротися проти злочинів, скоєних моєю країною". Він обрав свій позивний, пов'язаний з ім'ям індійського лідера пацифістів, тому що виступає проти насильства, але "я маю право захищати життя інших людей", – сказав він.

"Я відчував, що як росіянин несу за це відповідальність", – сказав 41-річний чоловік, додавши, що його батьки і деякі інші члени сім'ї в Росії були прихильниками Путіна. – Я усвідомлюю, що мене можуть вбити в першому ж бою, але для мене набагато страшніше відчувати, що я є співучасником зла, яке йде з моєї країни".

Росія – це імперія, яка "має розвалитися", щоб люди в різних частинах найбільшої країни світу могли "самі вирішувати, як їм жити", - сказав Мартін, 29-річний інженер з Москви, який працював у сфері інформаційних технологій до того, як приїхав в Україну влітку. За його словами, його сім'я не знає, де він перебуває, "заради їхньої ж безпеки".

Усі учасники батальйону чисельністю 60 осіб є добровольцями, і жоден із них не набраний з-поміж російських військовополонених, сказав представник української армії. За його словами, українські військові планують прискорити перевірку біографічних даних, яка може тривати цілий рік, щоб заохотити більше росіян приєднатися до їхніх лав.

корінні народи рф інтернаціональний легіон російські добровольці розпад росії

Знак гривні
Знак гривні