Нова тактика дуже мішаних атак. Якими маршрутами летіли "шахеди", ракети та КАБи 20–21 жовтня (КАРТА)

20–21 жовтня російські війська вкотре здійснили низку комбінованих атак по Україні, однак цього разу дещо було вперше. ТЕКСТИ позначили маршрут крилатих ракет, ударних БПЛА типу Shahed та керованих авіаційних бомб на карті, візуалізувавши дані з телеграм-каналу war_monitor.

Як летіли боєприпаси

20 жовтня близько 18:00 з Джанкою росіяни запустили дві крилаті ракети Р-500 з комплексу "Іскандер-К". О 19:30 ворожі війська запустили крилату керовану авіаційну ракету Х-59.

О 23:00 також був пуск КАР Х-59. О 23:18 зафіксовано два "шахеди", які повернули з тимчасово окупованої території Херсонщини у напрямку Кривого Рогу.

Одночасно з запусками дронів-камікадзе та фальш-цілями (останні не вказані на карті) здійснювався пуск керованих авіаційних бомб. О 02:53 зафіксовано КАР Х-59, яка пройшла Миколаївщину у напрямку Одещини, а потім повернула на Вознесенськ.

Особливості атаки

Як повідомили в ОК "Південь", три ракети невизначеного типу, спрямовані на Миколаївщину, Херсонщину та Одещину не досягли цілей, здетонувавши в повітрі.

"Пізніше крилатою ракетою Х-59 ворог ударив по передмістю Кривого Рога. Внаслідок влучання по території дачного кооператива загинула 1 та поранено ще 1 цивільну особу, пошкоджено 3 будинки. Одночасно із пуском КАБів по прифронтових територіях літаки тактичної авіації випустили ракети Х-59 по Миколаївщині та Херсонщині. Удари припали на відкриті території, люди не постраждали", – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що вночі ворог також завдав комбінованого удару крилатими ракетами "Іскандер-К" та БпЛА типу "Shahed-131/136" по Кривому Рогу. На промисловому підприємстві є руйнування будівель. Сталася пожежа, яку оперативно ліквідовано. Минулося без загиблих та постраждалих.

Нова тактика

Як заявила керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк, 21 жовтня під час обстрілу України війська РФ використали "складну тактику дуже мішаних атак". Зокрема, вперше фіксувався одночасний пуск крилатих ракет та КАБів.

За словами Гуменюк, одночасний пуск крилатих ракет і авіабомб українські військові раніше не спостерігали. Наразі спостерігається активізація тактичної авіації, застосування ракетних комплексів наземного базування і пуски ракет разом з КАБами.

"Це однозначно намагання ворогом завдати ракетного удару максимально ефективно для себе, оскільки знають, що по КАБах працювати ми не можемо", – констатувала вона.

Зокрема, за даними Гуменюк, 21 жовтня росіяни застосували складну тактику дуже мішаних атак – практично одночасно спрямовувались з тактичної авіації й керовані авіабомби по фронтових територіях і крилаті ракети типу Х-59 по подальших територіях другого ешелону підготовки, наприклад Кривий Ріг, Миколаївська область і застосовувались ударні безпілотники.

"Фактично все було одночасно і скеровано на виснаження протиповітряної оборони і з максимальним досягненням результату", – додала Гуменюк.

маршрут дронів обстріли маршрут ракет

Знак гривні
Знак гривні