"Окупанти як здичавилі дерлися на терикон". Яку тактику штурмів застосовують росіяни біля Авдіївки

Військовослужбовець ЗСУ, екснардеп Єгор Фірсов розповів про тактику, яку застосовують росіяни на авдіївському напрямку.

Покинута техінка окупантів. Джерело: Ukraine Weapons Tracker
Покинута техінка окупантів. Джерело: Ukraine Weapons Tracker

Перевірена тактика росіян – задавити масою

"Тактична задача ворога по Авдіївському напрямку – взяти висоти. Зокрема терикон, що знаходиться прям поряд із заводом АКХЗ. Тактичний задум зрозумілий – орки хочуть поставити системи протитанкових керованих ракет та інші засоби, щоб прострілювати дороги та повністю контролювати логістику.

За терикон були і є запеклі бої. Ворог декілька разів намагався його штурмувати. Як одичалі карабкались по терикону, але усі там і залишились.

Наші суміжники зі 110 бригади приймають на себе основний удар – шквальний вогонь артилерії, авіаційні обстріли і постійні штурми.
Взагалі ця бригада – одна з найкращих. Мав честь з ними співпрацювати та особисто бути знайомим з командуванням.
Для розуміння вік бригади – один рік і 8 місяців. Серед яких, півтора року вони впевнено захищають Авдіївку", – написав Фірсов.

За його словами, командування якісно заповнило простір РЕБ і РЕР, тому ворог вимушений переходити з цифри на аналоговий зв’язок. Це допомагає українським військовим прослуховувати й розуміти їхні плани.

"Наша ж задача, дотягувати до ворога з нашого боку ударними дронами. Особливо там, де вони ховають техніку. Переважно за буграми, куди важко влучити снаряду, та є радіотіні для дрона. Але наші задумки та винаходи дають можливість залітати там, де перепад висот дуже великий.

Недавно знищили ворожу гаубицю Д30. Її рознесло від детонації БК, і в орків почалась пожежа", – розповів військовий медик на своїй сторінці в фейсбуці.

Фірсов також додав в ефірі телеканалу Еспресо, що на авдіївському напрямку сконцентрована величезна кількість ворожої піхоти.

"Ворог переважає по цьому напрямку в 3 в 4 рази, піхоти дуже багато. Наша задача – постійно відтискати ворога, тиснути на нього, безпосередньо ударними дронами бити по скупченнях техніки, піхоти й ні в якому разі не давати можливості ворогу зупинитись, окопатись і зайняти якісь позиції.

Тому ситуація по цьому напрямку досить напружена, я завжди казав з першого дня цієї найбільшої атаки, що все дуже серйозно. Ворог буде пробувати взяти Авдіївський напрямок завжди", – наголосив Фірсов.

Як просувається російський наступ

20 жовтня голова військової адміністрації Авдіївки Віталій Барабаш заявив, що російські війська почали нову хвилю штурмів навколо Авдіївки. За його словами, ситуація складна.

Як повідомили у Силах спеціальних операцій ЗСУ, українські захисники активно нищать важку техніку та живу силу окупантів під Авдіївкою.

"На Авдіївському напрямку ворог поновив наступальні дії та не полишає спроб оточити місто. Однак наші захисники міцно тримають оборону і завдають ворогу чималих втрат.

Оператори 3-го полку ССО виявили важку техніку окупантів, яка сунула у напрямку Авдіївки. За допомогою наявного озброєння, а саме FPV-дронів, ПТРК Javelin, мінометів, наші воїни оперативно зупинили ворога.

За даними OSINT-аналітиків, втрати росіян у техніці значно перевищують українські.

photo_2023-10-18_13-45-25

Мапа зі знищеною російською бронетехнікою на Авдіївському напрямку. Фото: DeepState. Джерело: mil.in.ua

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що зустрівся з командуванням українських військ, які ведуть бої на Авдіївському напрямку.

«На війні немає простих ділянок фронту. Є тільки ті, де складніше. Зараз – це Авдіївка. Тут противник не полишає спроб прорвати нашу оборону та оточити місто. Ворог активно застосовує штурмові підрозділи, кидає велику кількість бронетехніки, використовуючи авіацію та артилерію. Попри все, наші воїни продовжують героїчно відбивати атаки, знищуючи живу силу та техніку противника», – написав він у фейсбуці.

Чому важливо утримати Авдіївку

Інформаційний оглядач "Мілітарного" Саня Козацький в аналітичній статі "Авдіївка: 9 років стійкості українського плацдарму під Донецьком" пояснює, чому росіфнам так важливо захопити Авдіївку та які втрати у живій силі й техніці несуть загарбники під час атак на українські рубежі оборони.

"Станом на середину жовтня 2023 року, запеклі бої за Авдіївку тривають цілодобово. Українські оборонці завдають великих втрат наступаючим російським силам. Але не варто забувати, що втрати несуть і Сили оборони України. Росіянам з військової та пропагандистської мети потрібно захопити чи оточити Авдіївське угрупування, щоб відсунути лінію фронту подалі від Донецька та показати своєму населенню хоча б якусь “перемогу”, щоб підняти бойовий дух і показати нібито свою “військову міць”.

Українським силам важливо утримати Авдіївку, яка є “воротами” у Донецьк, коли прийде час його звільнення від окупантів. Також позиції в районі Авдіївки дозволяють застосовувати далекобійні засоби ураження й артилерію по тилових об’єктах росіян у Донецькій області, що створює їм проблеми і змушує тримати склади і місця розташування особового складу і ремонту техніки подалі від лінії фронту", – пише аналітик.

слава зсу втрати ворога тактика м'ясорубки наступ окупантів авдіївка

Знак гривні
Знак гривні