В Україні розробили систему на базі ШІ для збору розвідданих: особливості технології Griselda

Учасники defense-tech кластера Brave1 розробили систему Griselda на базі ШІ для збору розвідувальних даних.

Фото: Михайло Федоров/Телеграм
Фото: Михайло Федоров/Телеграм

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Команда розробників співпрацює з кількома підрозділами Сил спецоперацій, Збройних сил, Служби безпеки та Міноборони.

"Система обробляє тисячі повідомлень — із супутників, безпілотників, соцмереж, ЗМІ, зламаних баз даних ворога тощо. Від появи інформації в системі до її отримання — 28 секунд.

Технологію інтегровано в систему ситуаційної обізнаності Delta. Також у застосунки «Броня», «Кропива», «Укроп» та «ГісАрта», якими вже користуються артилеристи й танкісти. Далі систему використовуватимуть інші підрозділи", — розповів Федоров.

Читайте також: Українська система "Дельта" пройшла тести НАТО: важливі подробиці

Розробники Griselda стверджують, що їхня система спеціалізується на швидкісній та якісній обробці великих потоків даних, їхньому безпечному зберіганні, автоматизації процесів внесення та передачі.

За якість інформації відповідають чотири ступені перевірки. До опрацювання інформації залучені модулі автоматичного аналізу та нейронні мережі.

Після всіх етапів внесення, обробки та перевірки даних, готова інформація передається військовим багатьма різними  доступними способами.

Команда розробників Griselda складається з волонтерів, мобілізованих військових, ветеранів, військово залучених осіб, соціологів, програмістів та військових експертів.

Вони консультуються з відповідними підрозділами ССО, ЗСУ, СБУ, Центром інновацій при МО та іншими установами, що допомагають стратегічно визначати пріоритети розвитку продуктів та отримувати зворотний зв'язок.

"Жодних даних щодо позицій ЗСУ в системі немає, не було і не буде", — запевняють розробники.

українські розробки війна технології ШІ розвідувальні дані

Знак гривні
Знак гривні