Навздогін проєкту Текстів "Украдені скарби": НАЗК створило базу артефактів, які Росія вкрала з території України

Національне агентство з питань запобігання корупції запускає новий розділ "Викрадена спадщина" в межах проєкту "Війна і мистецтво", повідомляє пресслужба НАЗК.

База вже налічує 245 культурних об’єктів і має допомогти запобігти незаконній торгівлі предметами мистецтва та старовини, що були викрадені російськими окупантами в Україні під час війни.

Снимок экрана 2023-10-19 180349

Скриншот з каталогу бази

«Разом з культурними цінностями росія намагається вкрасти частину нашої історії. Так, це воєнні злочини. Наше з вами спільне завдання – знайти кожен, вкрадений рф маленький шматок культурної спадщини світу та повернути його», – сказав голова НАЗК Олександр Новіков.

У НАЗК зазначають, що Росія систематично грабує та знищує культурну спадщину України ще з 2014 року. Викрадені культурні  цінності переміщуються територією рф, стають частиною виставок, приватних колекцій росіян, предметами досліджень різних інституцій.

Документування, публікація і поширення фактів про такі предмети має суттєво обмежити можливості для їхнього незаконного обігу. А найважливіше —  допомогти повернути їх під контроль України.

Цінності, які крадуть росіяни,  використовуються у пропагандистських цілях РФ, зокрема для підживлення «русского мира», демонструючи так звану «багату російську культуру», наголошують у НАЗК.

У розділі «Викрадена спадщина», окрім зображення кожного об’єкта та інформації про нього, можна також дізнатися і про обставини його крадіжки. З розділом можна ознайомитись за посиланням.

map_legend

Проєкт ТЕКСТІВ "Украдені скарби"

Нагадаємо, що у вересні ТЕКСТИ створили масштабний проєкт журналістики даних "Украдені скарби". В онлайн-колекціях Ермітажу та Державного історичного музею Росії ми виявили 110 тис. археологічних знахідок, які в різні історичні періоди було вивезено з території сучасної України до Росії. Сам проєкт української й англійською мовами можна знайти за посиланням, а прочитати про те, як він виник, можна тут.

журналістика даних спадщина НАЗК крадіжки росії

Знак гривні
Знак гривні