"За БПЛА оперативно-тактичного класу росіяни набагато попереду нас". Андрій Білецький про сильні та слабкі сторони ворога

Російські окупаційні війська переважають ЗСУ у безпілотних системах оперативно-тактичного класу. Крім того, вони стали набагато потужнішими по РЕБу, мають достатньо якісну артилерію і почали значно ефективніше застосовувати авіацію.

Андрій Білецький. Фото: сайт Третьої штурмової бригади
Андрій Білецький. Фото: сайт Третьої штурмової бригади

Про це в інтерв'ю УП заявив командир Третьої окремої штурмової бригади Андрій Білецький.

"Насамперед я кажу про "Орлан", бо це велика проблема для нас. Проблема з багатьох причин – це арткоригування, різні типи розвідки, бо це і комплекс радіоелектронної розвідки. Якісно глушити "Орлан" нам не вдається. Його, безумовно, можна збивати – і Стрілою-10, і, наприклад, складнішими комплексами типу ТОР. 

Але ППО у нас, як відомо, має значний дефіцит, особливо фронтове ППО. Цей БПЛА – це величезна проблема. Тому що вдень, вночі інколи в смузі бригади може висіти 11 "Орланів". 

Що таке "висить Орлан"? Це значить, що твоя артилерія не працює. Це значить, що твій наступ на бронетехніці або скільки-небудь серйозними групами, взводами неможливий. 

Це значить, що ти не можеш довезти БК на позиції ніяк. Ти не можеш проводити інженерні роботи, рити капоніри, будувати бліндажі. Я мав досвід використання майже всіх типів західних зразків БПЛА та "Лелеки". Безумовно, "Орлан" ефективніший", – пояснив Білецький. 

За його словами, друга проблема – це "Ланцет", які росіяни активно використовують і на який теж поки що нормальної протидії не знайдено.

"Абсолютна більшість артилерійських систем вражаються "Ланцетом". Це дешево, це достатньо високоточно, наскільки мені відомо, вони оцінюють приблизно до третини вильотів як успішні. 

У чому ми сильніші? Це контроль безпосередньо лінії бойового зіткнення. Тобто у нас величезна кількість мавіків, у першу чергу, поки що. Все ще за рахунок волонтерів. Плюс у нас є "Старлінк", це дає нам в цьому плані значно більше можливостей. Але от за безпілотниками вищого класу в росіян величезна поки що перевага", – розповів командир Третьої штурмової.

Він додав, що, хоч росіяни перейняли у нас технологію FPV-дронів і вже мають їх у значних обсягах, у Сил оборони України буде завжди перевага у цих видах безпілотників.

"От спілкуєшся з полоненим ротним, кадровим офіцером. Він із Саратова, це не Зауралля. Але ти розумієш, що ти говориш з людиною, яка все життя ходила в туалет в дірку в полу. Він дисциплінований солдат, але він не в 21 сторіччі. 

У них все-таки, скажімо так, рівень заглиблення в сучасність, в комп'ютерні ігри, в айфони у населення набагато нижче, ніж у нас. Це такі дикі люди в прямому сенсі слова. 

А що таке FPV? Хто літає на FPV? Ті, хто шпилив у комп'ютерні ігри і займався цим на достатньо серйозному рівні. У нас це 70% молоді. У них – 25% молоді. Безумовно, в Пітері, Москві, мабуть, всі такі. Але вони в армію не йдуть, в тому числі тому що мотивації немає. Відповідно, нам буде в цьому плані легше", – пояснив Білецький. 

Також, за його словами, слабкою стороною ворога є низька якість особового складу.

"Регулярним сухопутним військам Росії, тій складовій, яка найбільше старається, а це завжди піхота, їм в прямому сенсі слова кінець.

У них немає більше ні сержантського корпусу, ні молодших офіцерів з досвідом. Тобто ті, хто потрапляє на фронт по скорочених курсах, вони теж дуже швидко або стають інвалідами, або помирають. У них не відбувається накопичення досвіду. Вони не стають професійнішими. 

Я весь час спостерігаю одне і те ж саме: сухопутні війська Російської Федерації, особливо в таких складових як піхота, танки, бронетехніка – стабільно погані. З літа минулого року вони стабільно погано воюють. І вони нічого з цим поробити не можуть, і я не думаю, що зможуть", – каже Білецький.

Водночас він наголошує, що для перемоги над росіянами нам потрібен асиметричний шлях.

"Якщо ми будемо воювати невишколеними, погано мотивованими частинами проти російських невишколених погано мотивованих частин, то раніше чи пізніше вони нас переламають по елементарній причині – тому що їх просто більше", – каже командир Третьої штурмової.

"Зараз для України надзвичайно важливе питання – це професіоналізація, підняття рівня бойової підготовки, перепідготовки, просування нових технологій, нових тактик, дуже швидкої перепідготовки людей", – підсумував Білецький.

стратегія фронт білецький війна дронів адаптація зс рф

Знак гривні
Знак гривні