Чому серед американців знижується підтримка надання допомоги Україні: головні причини

Пересічні американці й надалі значною мірою підтримують надання зброї та фінансової допомоги Україні. Втім, як свідчать свіжі соціологічні опитування, рівень підтримки знижується, повідомляє Голос Америки.

Акція у Нью-Йорку, Таймс Сквер, 26.03.2022. Фото: Посольство України в США
Акція у Нью-Йорку, Таймс Сквер, 26.03.2022. Фото: Посольство України в США

Серед причин аналітики називають економічні проблеми у США, інформаційну втому від затяжної війни та гучні заяви окремих американських політиків.

Що показує соціологія

Бажання американців надавати Україні озброєння досі істотне, втім знизилося за останній час. Про це свідчить спільне опитування міжнародної дослідницької компанії Ipsos та агенції Reuters, проведене на початку жовтня. За його даними, 41% громадян США вважають, що Вашингтон має забезпечити Україну зброєю, тоді як у червні цього року прихильників надання Києву озброєння було 65%, у травні – 46%.

Автори опитування розповіли, що рівень підтримки серед населення США і збройної, і економічної допомоги Україні знижується через власні фінансові клопоти американців.

"Найважливішою причиною зараз є поточний стан економіки, особливо вартість основних продуктів і пального. Так, наприклад, коли ми поставили запитання про готовність платити за пальне, аби зберегти санкції проти Росії, ми з'ясували, що 54% американців більше не хочуть платити за це в обмін на санкції, з них – 40% демократів і 66% республіканців. Раніше такого не було", – каже президент відділу аналітики компанії Ipsos Марк Поляк.

Проте значна кількість американців досі підтримує надання допомоги Україні, свідчить опитування Chicago Council on Global Affairs, проведене на початку вересня. За його даними, шість із десяти громадян США виступають за надання Україні зброї та грошей. Втім, за рік підтримка теж знизилася – на 5% щодо фінансової допомоги і на 2% щодо зброї.

Аналітикиня Chicago Council on Global Affairs Діна Смельц називає падіння підтримки неістотним з огляду на тривалість війни, хоча теж наголошує на економічному факторі. Вона пояснює, що американці не очікували, що війна триватиме так довго, а будь-який затяжний конфлікт закономірно починає втрачати підтримку.

"Інший фактор – що вони (громадяни США, – ред.), ймовірно, не думали, що ми витратимо на це стільки грошей. Це складно усвідомити, але вартість видається ще одним фактором. З огляду на питання про вартість для домогосподарств США, питання ціни впливає на їхню думку", – зазначила Смельц.

Американці стежать за новинами з України

Соціологи наголошують, що попри тривалу війну та економічні виклики, тема України залишається незвично актуальною для пересічних американців, які традиційно більше уваги приділяють внутрішнім справам.

Опитування Chicago Council on Global Affairs показують, що в порівнянні з березнем 2022 року, тобто за понад півтора року повномасштабної війни, цікавість до новин з України у США впала на 16%.

При цьому, як розповів президент відділу аналітики компанії Ipsos, більша частина американців продовжує вважати, що українські проблеми потребують уваги США. Він наголосив, що попри певну інформаційну втому, показник, із якою тема України тримається на порядку денному у США, дуже високий.

Як політика у США впливає на підтримку України

Водночас останні події у Конгресі також вплинули на думки американців щодо підтримки України, кажуть аналітики Chicago Council on Global Affairs. Вони зазначають: якщо дивитися на цифри загалом, то в останніх опитуваннях підтримка Києва не показує стрімкого падіння, однак серед людей, які асоціюють себе саме з Республіканською партією, воно помітне.

Зокрема, за даними Chicago Council on Global Affairs, підтримка серед прихильників республіканської партії щодо економічної допомоги Україні зменшилася з 75% у березні 2022 року до 47% тепер.

На думку Діни Смельц, цьому посприяли дискусії довкола ухвалення бюджету в Конгресі, а також публічні дебати республіканців перед президентськими виборами.

"Тож тут сталося найбільше падіння. І це справді велика різниця між республіканцями та демократами. Це віддзеркалює те, що відбувається на політичних дебатах. Хоча більшість республіканців у Конгресі підтримує продовження допомоги, є досить гучна меншість, яка порушує питання, чи варто Сполученим Штатам допомагати Україні, чи зосередитися на інших питаннях", – розповіла Смельц.

Аналітики прогнозують, що тепер на думку американців щодо підтримки Києва може вплинути й війна в Ізраїлі. Однак разом із побоюваннями, що вона відверне увагу від проблем Києва, експерти бачать шанс навпаки – більше згуртувати людей проти агресорів.

"Я думаю, що тут може бути певне глибше переосмислення. І я думаю "яструби" матимуть сильнішу підтримку серед американського населення, яке починає більше розуміти, що все це пов'язано, і що світ є небезпечним, і вимагає американської участі в регулюванні і захисту мирного устрою", – пояснив співробітник Атлантичної ради Адріан Каратницький.

соціологія західна зброя російська пропаганда допомога сша

Знак гривні
Знак гривні